Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Tânăr din Dumbrăveni condamnat pentru tâlhărie, trimis pentru muncă în folosul comunității la școală sau grădiniță

O focșăneancă de 23 de ani și un prieten al acesteia din Dumbrăveni, în vârstă de 22 de ani, au fost condamnați pentru tâlhărie, după ce au decis să ia cu forța o sumă de bani de la un bărbat. Fapta a fost comisă în iunie 2021, fiind sesizată chiar de partea vătămată, care a povestit că îi fusese luată, prin amenințare, suma de 150 de lei. Totul a avut loc în fața unui local din Focșani, la scenă asistând câțiva martori, probe în dosar fiind totodată și imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în zonă. Din ce relatase la acel moment partea vătămată, inculpații îl abordaseră în interiorul localului, pentru a-i reaminti că ar avea o datorie față de tatăl tinerei. Ulterior, cei doi inculpați l-au chemat afară, unde i-au cerut să scoată din buzunare banii pe care îi avea asupra sa, sub amenințarea că în sens contrar „o s-o pățească rău”. Mai mult decât atât, inculpata l-a căutat prin buzunare, inculpatul avertizându-l că, dacă ripostează, „îi dă una de cade jos”.

Deși până la sosirea poliției cei doi inculpați au părăsit locul faptei, șirul evenimentelor a fost reconstituit în timpul anchetei, inclusiv prin declarațiile de recunoaștere ale celor doi agresori. Și, din ce au explicat cei doi, practic fuseseră „provocați” de partea vătămată, care, deși susținuse că nu are bani să achite datoria reclamată, în seara respectivă își comandase băuturi alcoolice. Cât au durat cercetările, partea vătămată și-a schimbat însă perspectiva, astfel că în faţa instanţei a declarat că inculpaţii i-au achitat în totalitate prejudiciul cauzat, că s-a împăcat cu aceştia, admițând că într-adevăr avea o datorie de 90 de lei. Totodată, sub jurământ, a precizat că nu a fost lovit și că nu se consideră victima unei tâlhării, mai ales că fusese coleg de liceu cu inculpatul din dosar, cu care se cunoaşte din anul 2015.

Însă susținerile acestuia au format instanței opinia că doar încearcă să-i scape de răspunderea penală pe inculpaţi, soluția fiind una de condamnare: „1. (…) condamnă pe inculpatul (…), la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru tâlhărie calificată, (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani (…). (…) pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria comunei Dumbrăveni, jud. Vrancea sau Școala cu clasele I-IV Dragosloveni și Grădinița de copii din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, jud. Vrancea (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune).

2. (…) condamnă pe inculpata (…), la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru tâlhărie calificată, (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani (…). (…) pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Focșani – Căminul de persoane vârstnice sau Primăria Focșani – Cantina de Ajutor Social (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune). 3. Ia act că inculpaţii au achitat în totalitate pretenţiile civile ale părţii civile (…). (…) obligă inculpaţii la plata sumei de câte 700 de lei de fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat (din care suma de câte 250 de lei de fiecare reprezintă cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?