Primarii vrânceni, convocați la Consiliul Județean pentru a discuta despre deszăpezire

0
2555

Primarii localităților vrâncene au prezentat, ieri, problemele întâmpinate la intervențiile de deszăpezire realizate în ultimele zile. Întâlnirea a fost organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean, la solicitarea Instituției Prefectului. La ședință au participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, precum și inspectorii șefi ai Inspectoratelor Județene de Poliție și Situații de Urgență.

Conform statisticilor oficiale, săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai puternice ninsori din ultimii zece ani iar viscolul a fost chiar mai puternic decât prognoza meteorologilor pentru zona de sud a județului. Cele mai mari probleme au fost la drumurile județene din partea de sud a județului, unde firma care a câștigat contractul de deszăpezire nu a intervenit la timp, ba chiar utilajele trimise să curețe zăpada au derapat și au blocat accesul altor utilaje. A fost nevoie de intervenția autorităților locale, cu utilajele proprii ale primăriilor, pentru a deszăpezi drumurile din fiecare localitate, inclusiv a celor județene. Din acest motiv, Consiliul Județean a și reziliat contractul cu firma în cauză, pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

Primarii prezenți la ședință au prezentat mai multe situații în care utilajele care trebuiau să intervină pe drumurile județene nu au ajuns la timp, din diferite motive și s-a ajuns la blocarea drumurilor în cauză. De exemplu, pe drumul județean Focșani – Suraia, unde viscolul a făcut ravagii, cele două utilaje cu lamă trimise de firmă au derapat și au blocat drumul, blocând practic intervențiile pentru deblocarea accesului către Biliești și Suraia. Abia luni dimineață a fost redeschis acest drum județean.

O altă mostră de „profesionalism” a fost la drumul județean către Cârligele, în punctul Bagana, unde un utilaj al firmei a rămas blocat 30 de ore iar șoferul a spus că a avut dispoziție să nu sune la autorități pentru a anunța că a rămas înzăpezit. Primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, a arătat că este nevoie de o colaborare între firmele care prestează acest serviciu și primăriile localităților, care știu zonele cu probleme, unde se formează dopuri de zăpadă. „Ei nu au știut nici cum să ajungă la drum”, a spus primarul Moscu.

O situație similară a fost la Cotești, unde trebuiau repartizate două utilaje însă a ajuns doar unul care a intrat în șanț și a blocat drumul județean care asigură legătura cu E85. La fel, utilajele de deszăpezire au rămas blocate pe drumul județean de la Sihlea. Au fost și situații excepționale precum în zona Pufești, unde s-a intervenit cu utilaje suplimentare, inclusiv o freză, pentru că erau formate dopuri de zăpadă care aveau și la doi metri înălțime.

Probleme au fost și pe drumurile naționale, în special pe Valea Râmnicului unde este nevoie de utilaje suplimentare, precum volă și un 6X6 care să permită accesul în zonele cu pantă mai agresivă. De asemenea, la Nănești, primarul Nuți Balinca a arătat că nu a fost o colaborare foarte bună cu Secția de Drumuri Naționale Galați și firma care trebuia să facă deszăpezire de la podul de fier care asigură legătura între Vrancea și Galați. A fost nevoie de intervenția autorităților locale din cele două județe pentru a curăța drumul național și a asigura accesul locuitorilor. Majoritatea primarilor au arătat că nu mai sunt probleme deosebite și acum se intervine în special pentru transportul zăpezii sau pentru curățarea zonelor greu accesibile.

„În cadrul ședinței s-a stabilit ca fiecare primărie să întocmească și să transmită rapoarte operative cu intervenția din timpul stării de alertă, care vor fi trimise la Guvern în vederea solicitării de fonduri pentru UAT-uri, care să acopere cheltuielile suplimentare efectuate cu deszăpezirea”, au arătat reprezentanții Consiliului Județean Vrancea.

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost reziliat contractul cu firma răspunzătoare pentru deszăpezirea zonei de sud a județului (SC Keyboard SRL). Această decizie a fost luată „ca urmare a gravelor deficiențe constatate în teren în aceste zile și a neîndeplinirii condițiilor contractuale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here