Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ultima zi pentru depunerea declarațiilor de către firmele de curierat

Astăzi este ultima zi pentru depunerea formularului 395 de către firmele de curierat pentru pentru trimiterile poştale contra ramburs efectuate pe teritoriul naţional. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea precizează că declarația 395 – „Declaraţia informativă privind trimiterile poştale contra ramburs efectuate de furnizorii de servicii poştale pe teritoriul naţional” are termen de depunere 31 ianuarie 2023. Reprezentanții fiscului arată că, potrivit Codului de procedură fiscală, „furnizorul de servicii poştale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectării inviolabilităţii secretului corespondenţei, să furnizeze lunar organului fiscal central informaţii referitoare la trimiterile poştale care au ca particularitate achitarea de către destinatar expeditorului, prin intermediul reţelei poştale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii poştale înregistrate”.

Declaraţia se depune în format electronic sub forma unui fişier PDF, cu fişier xml ataşat, semnat electronic. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ANAF, la secţiunea Servicii On-line – Descărcare declaraţii. Declaraţia se depune doar pe portalul e-guvernare. Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul trebuie să deţină un certificat calificat. Finanțiștii precizează că, în situaţia în care nu au fost înregistrate operaţiuni în perioada de raportare, se depune declaraţia completată doar cu câmpurile date de identificare ale furnizorului de servicii poştale şi ale reprezentantului legal/fiscal sau ale împuternicitului, după caz. Livrările cuprinse în declaraţia informativă sunt cele care au fost livrate efectiv destinatarului în perioada de raportare, şi nu cele pentru care au fost emise documente de transport în perioada de raportare.

În declarație vor fi raportate următoarele informații aferente livrărilor: număr și dată document de transport, valoare ramburs, denumire și cod fiscal expeditor, adresa de preluare a trimiterii, modalitate virare ramburs către expeditor (cont colector sau numerar), IBAN cont colector, denumire/nume şi prenume destinatar. „Începând cu 08.01.2023 aplicaţiile puse la dispoziţia contribuabililor (pdf-urile inteligente) vor putea fi utilizate numai pe sisteme de operare aflate în suport la producător şi cu toate update-urile la zi”, precizează AJFP Vrancea.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?