Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Cătălin Toma solicită sprijin pentru construirea noului spital din Focșani

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, le-a cerut, ieri, premierului Nicolae Ciucă și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să ajute județul Vrancea pentru a obține finanțare pentru construirea noului spital județean. Solicitarea a fost făcută chiar în timpul manifestărilor dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Domnule prim ministru Nicolae Ciucă, domnule președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vreau să vă spun ceva ce pe noi toți ne interesează. Vrancea are nevoie de spital. Vrancea are nevoie de ajutorul dumneavoastră și sunt convins că împreună veți găsi soluția pentru ca această zonă să se dezvolte așa cum trebuie“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul major privind construirea noului spital județean din Focșani. Conducerea administrației județene face pași concreți și demersuri susținute pentru ca acest obiectiv sanitar de anvergură din județul nostru să devină realitate. Deja au fost realizate nota conceptuală, tema de proiectare, studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal și avizele în fază SF. Sunt demersuri care au necesitat, conform legislației în vigoare, o perioadă considerabilă de timp.

Noul Spital din Focșani va avea 900 de paturi (775 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori) și va cuprinde secții suplimentare față de vechiul spital, precum și bloc operator la cele mai înalte standarde, spațiu universitar și va fi dotat cu heliport.

Inițial, acest proiect a fost depus spre finanțare prin PNRR, însă ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat că prin PNRR pot fi finanțate investiții de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Județean de la Focșani are o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitați prin PNRR. În aceeași situație cu Vrancea se află și proiectele spitalelor din Sibiu și Brașov. Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul Etapei I prevăzută în cadrul H.G. 1237/2022 (…) vor putea fi finanţate din alte surse bugetare, a precizat în decembrie anul trecut, Ministerul Sănătății. „Consiliul Județean Vrancea va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finanțare care să facă posibilă construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrâncenii, dar și românii din zona de sud-est a țării”, se arăta într-un comunicat de presă al Consiliului Județean.

În acest context vine solicitarea președintelui Cătălin Toma adresată celor doi înalți oficiali români, de a găsi soluții financiare pentru construirea noului spital județean din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?