Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Universitatea „Al.I.Cuza” Iași: Oferta specializărilor de licenţă şi master, inclusiv pentru Focșani, în anul 2023-2024

Absolvenţii de liceu care vor să susţină admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, în anul universitar 2023-2024, pot alege 85 de specializări în cadrul celor 15 facultăţi, în timp ce pentru licenţiaţi oferta studiilor de master cuprinde 129 de programe de studii. Potrivit unui comunicat de presă, la opt dintre cele 15 facultăţi ale UAIC, admiterea pentru studii de licenţă se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat.

Pentru anul universitar 2023-2024 Facultăţile de Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere. Facultăţile de Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică vor lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. În funcţie de facultatea aleasă, candidaţii la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei sau Teologie Ortodoxă vor susţine şi probe eliminatorii de aptitudini, sau, cum e cazul la Educaţie Fizică şi Sport, probe sportive.

Admiterea la studii de master se va face, în cazul majorităţii facultăţilor, pe baza unei medii în care examenul de licenţă va conta în proporţie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului şi a scrisorii de intenţie sau interviul va avea o pondere de 40%. În cazul Facultăţii de Drept, media examenului de licenţă va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% şi tot 25% nota obţinută în urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intenţie şi CV.

Facultatea de Informatică este singura la care examenul de licenţă nu este luat în calculul mediei de admitere, aceasta fiind formată din nota la interviul de specialitate (pondere de 50% sau 60%, în funcţie de programul ales) şi media ECTS a anilor de studii de la programul de licenţă absolvit (pondere de 50% sau 40%, în funcţie de programul ales).

Candidaţii care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziţie 30 de specializări în limbi străine, din care şase sunt la studii de licenţă şi 24 la studii de master. Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master.

Pentru anul universitar 2023-2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează concurs de admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani. La filiala din Focşani, oferta de studii cuprinde şapte specializări (trei la studii de licenţă şi patru la studii de master). Mai multe detalii puteți obține accesând linkul – https://admitere.uaic.ro/filiala-focsani/ . Filiala din Botoşani oferă trei specializări (două la studii de licenţă şi una la studii de master).

Înscrierea la toate cele 15 facultăţi ale UAIC se va putea face atât online cât şi fizic, în perioada 10-15 iulie. Selecţia şi afişarea rezultatelor va avea loc între 17 şi 22 iulie. Locurile rămase neocupate după sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 4-6 septembrie. Începând cu data de 3 aprilie, candidaţii se vor putea preînscrie online, având astfel posibilitatea de a formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi şi de a încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute etc. Oferta completă de studii pentru anul universitar 2023-2024, precum şi condiţiile de admitere pot fi consultate pe site-ul admitere.uaic.ro (https://admitere.uaic.ro/).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?