Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

„În agricultură nu este permis să întârzii”. Programul Tomata a fost deja aprobat de guvern

Premieră în agricultură, unde un program de sprijin pentru fermieri a fost aprobat înainte de începerea noului an. Guvernul a aprobat, ieri, noile condiții ale Programului Tomata prin care va fi acordat un sprijin financiar legumicultorilor care vor produce roșii în primăvară. Ministrul Petre Daea a arătat că „este pentru prima dată când acest act normativ se aprobă cu un an înainte”. „În agricultură nu este permis să întârzii cu o zi, darămite cu o lună. În 2020, un asemenea act s-a aprobat la 1 aprilie, în 2021 la 18 iunie, după valorificarea tomatelor, lucruri neacceptate agronomic și juridic”, a spus ministrul Daea, subliniind că fermierii trebuie să știe care sunt obligațiile pe care urmează să le respete dacă vor să obțină acești bani.

Astfel, sprijinul financiar din partea statului va fi de 3000 euro, pentru legumicultorii care valorifică producțiile de roșii în perioada 1 martie – 10 iunie. Bugetul alocat va fi de 262 milioane lei, mai mare decât cel din acest an. Sunt menținute majoritatea condițiilor impuse în anii anteriori, respectiv o suprafață minimă de 1000 mp cultivată exclusiv cu tomate și o producție minimă de 3000 kg la 1000 mp. Producătorii de legume trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2023 precum și să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.

Legumicultorii trebuie să fie atenți la tratamentele cu aceste produse deoarece vor fi verificări inopinate pentru depistarea reziduurilor de pesticide. Verificările vor fi efectuate de inspectorii din cadrul Oficiului Fitosanitar Județean, care vor preleva probe prin sondaj și inopinat, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide atât la recoltare cât și la valorificare. Cererile pentru înscrierea în acest program trebuie depuse până la 1 martie 2023. La depunerea cererii, funcționarii din cadrul Direcției Agricole vor verifica dacă potențialii beneficiari au mai primit ajutoare de minimis și, în caz afirmativ, care este suma potențială pe care o pot primi prin noul program. Conform Regulamentului de minimis în sectorul agricol, un beneficiar poate primi maxim 20 mii euro pe o perioadă de trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?