Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Deputatul Laurențiu Marin: Termocentralele pe cărbune trebuie să rămână deschise!

Deputatul Laurențiu Marin a declarat că Partidul Social Democrat se opune închiderii termocentralelor pe cărbune, context în care a salutat decizia Guvernului, de amânare a închiderii definitive a două termocentrale pe cărbune ale CE Oltenia.

Este o decizie necesară în contextul în care România susține energetic și Republica Moldova. Centralele pe cărbune nu trebuie să fie închise până când nu vor fi construite în locul lor unități producție de aceeași capacitate. Aceasta a fost și rămâne poziția de principiu a PSD. Prin urmare, în Parlament, PSD va lua atitudine și se va opune categoric prevederilor din OUG-ul prin care ministerul Energiei a modificat Legea Decarbonării și a subminat eforturile PSD de menținere în funcțiune sau în rezerva tehnică a centralelor pe cărbune. În schimb, Ministerul Energiei a ales calea comodă a invocării jaloanelor PNRR și în loc să se bată la Comisia Europeană pentru menținerea în rezerva tehnică a centralelor pe cărbune, pur și simplu le închide definitiv“, a afirmat deputatul vrâncean.

Astfel, susține Laurențiu Marin, au fost subminate toate eforturile PSD, care insistase și reușise să includă în Legea Decarbonării obligativitatea păstrării în rezerva tehnică a unităților energetice pe cărbune, ceea ce însemna inclusiv menținerea echipei tehnice necesară operării. „Amânarea, până la 31 octombrie 2023, a închiderii termocentralelor Rovinari 3 și Turceni propusă prin HG de ministerului Energiei, nu rezolvă problema de fond. Prin urmare, noi, social democrații, ne asumăm politic să apărăm în Parlament interesele zecilor de mii de salariați de la CE Oltenia, dar și menținerea unui pilon important al sistemului energetic național, cel al producției pe cărbune, până când soluțiile alternative similare sau mai performante vor fi operaționale“, a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?