Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

A murit Pele! Singurul fotbalist care a câştigat de trei ori Cupa Mondială avea 82 de ani

Anul 2022 se încheie cu o veste tragică! Brazilianul Pele s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani într-un spital din Santos. Întreaga lume a fotbalului este îndoliată după dispariția celui care a cucerit trei titluri mondiale cu selecționata „Carioca”. Fostul mare atacant era singurul jucător care a reușit o astfel de performanță.

Pele a murit la 82 de ani! Care a fost cauza morţii fostului mare fotbalist

Pele era pe patul de moarte încă înainte de sărbătoarea Crăciunului. Acesta era internat în spitalul Israelita Albert Enstein, acolo unde prima îngrijiri medicale în urma disfuncției cardiace și renale, cu care se lupta din cauza cu cancerului de colon care i-a fost depistat în septembrie 2021.

Care era numele adevărat al lui Pele

Lumea fotbalului l-a poreclit Pele, aşa cum se întâmplă cu mulţi dintre fotbaliştii din Brazilia. Cu toate acestea, fostul mare jucător purta în acte numele de Edson Arantes do Nascimento. Părinţii au decis să-i dea numele de Edson, după faimosul inventator Thomas Edison, însă au preferat să taie litera “i”.

Porecla de Pele a primit-o în anii de şcoală, când nu reuşea să-i pronunţe corect numele lui Bile, fotbalistul său favorit de la Vasco da Gama. Anterior, acesta era alintat “Dico” de părinţi şi prieteni.

Cine a fost Pele. Marile performanţe obţinute cu Brazilia şi Santos

Cu o carieră de 21 de ani, Pele este considerat drept unul dintre cei mai buni fotbalişti din istorie, la egalitate cu Diego Maradona, dispărut subit, la 60 de ani, pe 25 noiembrie 2020.

La ce cluburi a jucat Pele

Pele şi-a făcut junioratul la Bauru, formaţie la care Dondinho, tatăl fostului mare fotbalist, a jucat între 1946 şi 1952. Antrenat de Waldemar de Brito, fost internaţional brazilian, acesta l-a dus pe micuţul fotbalist la Santos, în 1956, la 15 ani.

Pe 7 septembrie 1956, Pele a debutat în tricoul lui Santos, la 15 ani şi 11 luni, într-un meci câştigat cu 7-1 în faţa lui Corinthians de Santo André, iar tânărul jucător a reuşit să marcheze un gol. Chiar dacă a avut multe oferte din Europa, Pele a rămas la Santos, pentru care a jucat până în 1974, când a decis să se retragă.

După un an şi jumătate, Pele a fost convins să revină pe teren şi a semnat cu New York Cosmos, o formaţie din NASL, bunica MLS-ului de azi. Pe 15 iunie 1975, brazilianul a debutat pentru formaţia din New York în remiza cu Dallas Tornado, scor 2-2, în care a marcat un gol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?