Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Direcția Agricolă a plătit despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă

Fermierii vrânceni au primit înainte de Crăciun despăgubirile pentru pagubele suferite din cauza secetei care a calamitat culturile agricole în toamna anului 2021. Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea a virat peste 23,3 milioane lei către cei 1.498 de fermieri din județ, beneficiari ai Ordonanței pentru „Instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică”. Valoarea despăgubirilor a fost de 1.500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100%, iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele au fost reduse proporțional.

Situațiile de la Direcția pentru Agricultură Vrancea arată că în județul nostru, cele mai mari pagube au fost la cultura de grâu, unde au fost înregistrate pagube pe 18.746 hectare, adică 10% din suprafața calamitată la nivel național. De asemenea, au fost calamitate 3.329 hectare cu rapiță, 3.139 hectare cu orz, dar și peste două sute de hectare cultivate cu ovăz, orzoaică, secară, triticale. Pentru a obține aceste subvenții, fermierii trebuiau să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/ sau secară și/ sau triticale și/ sau orz și/ sau orzoaică și/ sau ovăz și/ sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi.

Despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă reprezintă cea mai mare parte a sprijinului financiar acordat de Ministerul Agriculturii în acest an. Potrivit Direcției pentru Agricultură Vrancea, anul acesta au fost virate aproape 27 milioane lei în conturile fermierilor, pentru mai multe programe de sprijin.

Alături de despăgubirile menționate mai sus, au mai fost acordate 1,2 milioane lei către 147 de beneficiari ai „Programului de susținerea a producției de struguri de masă pentru anul 2022”, 243 mii lei pentru 17 beneficiari ai „Schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, 1,6 milioane lei pentru 110 beneficiari ai „Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022” dar și 489 mii lei pentru 99 beneficiari ai „Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022”.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?