Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO și GALERIE FOTO: Secția modernizată a Ambulatoriului Pediatrie a fost inaugurată: din ianuarie va putea prelua copiii cu probleme medicale

Investițiile în sănătate, o prioritate a administrației județene

Secția Ambulatoriu Pediatrie (fosta Policlinică pentru copii) din cadrul Spitalului Județean a fost modernizată și dotată printr-un proiect derulat de Consiliul Județean Vrancea, urmând ca din luna ianuarie 2023, copiii să fie tratați în noua clădire. Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul „Modernizare și dotare secție ambulatoriu pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani“, lucrările fiind terminate mai devreme decât a fost prevăzut. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale. Valoarea totală a proiectului este de 3.840.932 lei.

„Am finalizat lucrările de modernizare și dotare secție ambulatoriu pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani. Este un proiect început în 2019 și care a fost finalizat mai devreme față de termenul prevăzut în contract. Clădirea a fost dotată cu aparatură medicală nouă, mobilier și echipamente IT – multimedia. În perioada următoare clădirea va fi predată Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon”, urmând ca din luna ianuarie 2023, cadrele medicale să își poată desfășura activitatea în clădirea reabilitată și modernizată. Orice investiție în sănătate este o investiție în viitor și mai ales pentru copii. Am finalizat lucrările de modernizare și dotare a secției pediatrie, care acum este un mediu prietenos. Clădirea a fost dotată cu aparatură medicală nouă, mobilier și echipamente IT, este un spațiu la standarde europene“, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Cabinetele medicale sunt dotate cu aparatură medicală ce include: canapele medicale, ecografe, dermatoscop, electrocauter, aspirator chirurgical, oxigenator, scaun ORL și tot ce înseamnă dotarea cabinetului ORL.

Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea eficienței energetice, prin derularea de lucrări de termoizolare a clădirii, modernizarea instalației de preparare și distribuire a agentului termic și a apei menajere, instalarea sistemelor de climatizare, modernizarea instalației de iluminat, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, și alte lucrări conexe.

Luni, la evenimentul de inaugurare a clădirii, au participat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare, managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, medicii și personalul medical care lucrează în ambulatoriul de pediatrie.

CJ reabilitează secțiile Psihiatrie, Boli infecțioase, Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie

De reținut că administrația județeană mai are în derulare și proiectul „Reabilitare energetică și lucrări conexe la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani, Secția Psihiatrie și Boli infecțioase și Secția Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie”, finanțat tot din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, dar și din fonduri proprii, având o valoare totală de 12,1 milioane lei.Ne propunem să reabilităm energetic cele două corpuri de clădiri, pentru a îmbunătăți confortul, sănătatea și siguranța pacienților și a personalului medical“, a precizat președintele Cătălin Toma, la începerea lucrărilor.

Condiții moderne de tratament în Secția de pneumoftiziologie

Și pacienții cu afecțiuni respiratorii sunt tratați în prezent în condiții civilizate, după ce Secția de pneumoftiziologie a Spitalului Județean din Focșani a fost complet modernizată, printr-un proiect de reabilitare energetică și lucrări conexe, derulat de Consiliul Județean Vrancea și finalizat în luna august a.c. Costul total al investiției a fost de 10 milioane de lei, fiind incluse lucrări de reabilitare energetică a clădirii, liftul pentru transportul pacienților și al cadrelor medicale, achiziționarea unei stații de oxigen pentru 90 de posturi, realizarea unui branșament electric și amenajarea curții exterioare. Finanțarea a fost asigurată atât din fonduri europene, prin POR 2014-2020, cât și din bugetul local. Secția de pneumoftiziologie a Spitalului Județean de Urgență este cea mai mare din Vrancea și cuprinde 90 de paturi în total (60 pacienți cronici cu tuberculoză și 30 pacienți acuți).

Bani pentru funcționarea Spitalului Județean

Administrația județeană a alocat în ultimii doi ani peste 5 milioane de lei pentru buna desfășurare a activității medicale a Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani, dar și pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. „Consiliul Județean Vrancea susține sănătatea și sprijină Spitalul Județean pentru a-și putea desfășura activitatea în bune condiții, prin alocări financiare consistente. În ultimii doi ani, Consiliul Județean Vrancea a alocat peste 5 milioane de lei Spitalului Județean «Sf. Pantelimon» din Focșani. Sănătatea este un domeniu prioritar și din partea Consiliului Județean există toată deschiderea și susținerea astfel încât vrâncenii să beneficieze de servicii medicale de cea mai bună calitate”, a precizat Cătălin Toma.

Finanțare pentru construirea noului spital

În acest context, șeful administrației județene a amintit și de proiectul privind construirea noului spital județean, precizând că deja Consiliul Județean a aprobat depunerea spre finanțare a proiectului „Spitalul județean de urgență Focșani – Vrancea” și a cheltuielilor legate de proiect. Proiectul va fi depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea estimată a acestei investiții este de aproape 3 miliarde de lei. Cătălin Toma a afirmat că administrația județeană va face toate demersurile pentru a obține finanțarea necesară pentru construirea noului spital județean. „Vom face toate demersurile pentru a depune pe toate liniile de finanțare care vor fi la dispoziția autorităților județene prin accesarea de fonduri europene la nivel național. În perioada următoare, având în vedere că s-a aprobat și Programul Operațional de Sănătate cu sume mari alocate, vom depune și vom solicita finanțare și pe acest program. Evident, cu sprijinul și cu votul consilierilor județeni“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Noul Spital din Focșani va avea 900 de paturi (775 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori) și va cuprinde secții suplimentare față de vechiul spital, precum și bloc operator la cele mai înalte standarde, spațiu universitar și va fi dotat cu heliport. În prezent, este în derulare procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de proiectare și verificare tehnică a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?