Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Obligație pentru notari: Vânzările de case trebuie înregistrate în Registrul achizițiilor de locuințe

De la 1 ianuarie 2023, tranzacțiile cu locuințe vor fi înregistrate în Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusa de TVA de 5%. Registrul este în format elctronic și cuprinde tranzacțiile imobiliare pentru locuințele cu cota redusă de TVA de 5% autentificate începând cu 1 ianuarie 2023. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, „se completează de către notarii publici la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5%”.

Notarii publici sunt responsabili pentru înscrierea corectă şi completă a informațiilor in registru. După efectuarea fiecărei înscrieri în registru, precum şi după fiecare consultare a registrului, notarului public i se eliberează un certificat generat de aplicația informatică. Certificatul se atașează la documentația actului autentic încheiat.„Accesul notarilor publici la registru, în vederea îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, se face pe baza unui certificat digital calificat, deținut potrivit dispozițiilor legale. Registrul se consultă de notarii publici pentru a verifica îndeplinirea condiției referitoare la achiziționarea, cu cota redusa de TVA de 5%, de către orice persoana fizica a unei singure locuințe care are o suprafața utilă de maximum de 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, potrivit art. 291 alin.(3) lit. c) pct.3 din Codul fiscal. Îndeplinirea condiției de mai sus se verifică înainte de autentificarea actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata unui avans reprezentând plata parțială sau integrală a contravalorii pentru achiziția unei locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată,cu cota redusă de TVA de 5%”, se arată în informarea Fiscului.

De asemenea, în 2023, notarii vor completa Registrul şi cu informațiile din actele juridice autentificate în anul 2023, care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depăşeşte suma de 600.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoana fizică, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice care au ca obiect plata unui avans reprezentând plata parțială sau integrală a contravalorii pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.

Sursa foto: Gerd Altmann – Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?