Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: De Crăciun, vrei să fii bun, dar nu știi cum? Ajută-i pe ei: Copiii și tinerii de la Modulele Familiale Mărășești

Fiecare centru sau modul de tip familial din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea are o poveste, iar astăzi vom afla o parte a poveștii Modulelor Familiale Mărășești. Cele șase apartamente cu o capacitate de șase locuri, care alcătuiesc Modulele Familiale Mărășești, „sunt situate situate în blocuri de locuințe aflate pe raza orașului Mărășești, județul Vrancea, în proximitatea Gării Transporturi Feroviare Mărășești‟, explică Mihaela Gheorghe, șef centru Mărășești.

În prezent, beneficiarii acestor apartamente sunt adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani „separați de familiile lor din diverse motive‟. Atât educatorii, cât și instructorii de educație asigură continuitate și supraveghere permanentă beneficiarilor în ture de 12/24-12/48 ore. Pentru a le fructifica într-un mod cât mai plăcut și interactiv timpul, reprezentanții Modulelor Familiale Mărășești desfășoară atât activități de „educație non-formală și informală, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, cât și în legătură cu reintegrarea, integrarea socio-profesională sau adopția‟, precizează șefa centrului.

Pune un strop de pasiune în tot ceea ce faci

Atunci când lucrezi cu pasiune, responsabilitate și dedicare, culegi și roadele. Iar acest lucru se poate observa din excursiile și activitățile pe care le desfășoară copiii și tinerii ocrotiți în cadrul Modulelor Familiale Mărășești. „În funcție de perioada anului, beneficiarii noștri sunt antrenați în diverse activități creative. Confecționează diverse obiecte decorative precum mărțișoare, ouă încondeiate, dovleci scobiți de Halloween, globuri, coronițe și alte decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, beneficiarii primesc dulciuri și cadouri în ghetuțe sau sub brad, iau masa festivă împreună și se bucură de cea mai frumoasă perioadă din an. De asemenea, atunci când timpul, bugetul și condițiile ne permit, aceștia merg în diverse excursii, tabere și deplasări‟, spune Mihaela Gheorghe.

Anul trecut, în apropierea sărbătorilor de iarnă, 19 beneficiari ai centrului de la Mărășești au fost într-o excursie de 4 zile la București. Activitatea a avut loc cu ocazia implementării unui proiect educațional numit „Sărbători de iarnă în capitala țării‟. „Acest proiect a avut ca scop implicarea copiilor în activități de cunoaștere, recreere și socializare în vederea dezvoltării personale, creșterea adaptabilității, consolidându-le capacitatea de integrare în societate, precum și formarea conduitei necesare în anumite situații şi educarea copiilor/tinerilor în spiritul patriotismului și respectului față de civilizația românească‟, mai adaugă Mihaela Gheorghe. În cele 4 zile petrecute în capitală, copiii și tinerii au vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Național „Antipa‟, Observatorul Astronomic, Teatrul de Comedie, Grădina Botanică, Patinoarul Cotroceni on Ice și multe alte locații din București.

Terapie prin creație

Dornici să-i arate Moșului cât de talentați sunt, tinerii ocrotiți la Modulele Familiale Mărășești lucrează de zor în atelierul de creație, diverse ornamente de Crăciun. Atenția și creativitatea sunt esențiale, iar beneficiarii cunosc acest lucru. „Atelierul de creație reprezintă o oportunitate pentru tineri de a se exprima liber, de a-și manifesta abilitățile creative, imaginația, viziunea și perseverența și, în același timp, de a socializa cu ceilalți tineri, de a petrece timp împreună, a-și consolida relațiile interumane și de prietenie‟, este de părere Mihaela Gheorghe.

Ce-și doresc beneficiarii Modulelor Familiale Mărășești de la Moș Crăciun?! Câteva perechi de căști pentru că, specific tinerilor din generația de astăzi, muzica este terapie. Însă, Moșul își poate trimite spiridușii și cu alte cadouri. „Cu ocazia acestor sărbători luminate, beneficiarii noștri lansează un apel la pace, solidaritate, bunătate, omenie și iertare, dar și invitația de a vă bucura de adevărata semnificație a acestor sărbători cu liniște și căldură sufletească alături de familie, prieteni și oameni dragi‟, conchide șefa centrului.

Date de contact DGASPC Vrancea:

Telefon: 0237-230-789

Fax: 0237-230-788

E-mail: dgaspcvn@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?