Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Cadastru integral cu bani europeni în Măicănești și Slobozia Ciorăști

Două comune vrâncene, Măicănești și Slobozia Ciorăști, au fost cadastrate integral cu fonduri europene acordate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR). În cele două comune au fost înregistrate circa 25 mii de imobile. Stadiul implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară a fost prezentat, ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Vrancea unde directorul OCPI Vrancea, Horia Frîncu a arătat că 2022 a fost cel mai prolific an de la demararea Programului Național, cu peste 30 mii de imobile încrise în județul Vrancea. „Este cel mai prolific an al nostru de la demararea Programului Național, până acum totalizăm peste 30 mii imobile înscrise doar în acest an și sunt premize să mai adăugăm încă cinci mii de imobile cel mai târziu până în luna ianuarie 2023”, a spus directorul OCPI Vrancea, Horia Frîncu (FOTO).

În ceea ce privește lucrările finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR), mai sunt patru comune unde lucrările sunt avansate, respectiv Tulnici, Nereju, Sihlea și Vulturu. În acest caz, estimarea specialiștilor este că lucrările ar trebui recepționate în primul trimestru de anul viitor, după care vor intra în etapa de afișare. Pentru alte șapte comune au fost semnate contractele iar acum se află în faza incipientă de derulare și au avut loc campaniile de informare. Este vorba despre comunele Movilița, Pufești, Ruginești, Dumbrăveni, Gugești, Vânători și Nănești. În schimb, la alte trei comune este în derulare procedura de achiziție a lucrărilor de cadastrare, din care situația este mai complicată la Homocea, unde lucrările au fost scoase a doua oară la licitație.

Au fost prezentate și dificultățile întâmpinate în derularea lucrărilor de cadastru, respectiv absența firmelor vrâncene la contractarea lucrărilor, acestea nefiind eligibile pentru asemenea lucrări complexe. O altă problemă este neprezentarea titularilor drepturilor de proprietate la interviuri și la identificarea terenurilor pentru realizarea măsurătorilor. Astfel se poate ajunge la identificări eronate, greu de reparat ulterior. Un alt aspect remarcat de OCPI este implicarea insuficientă a autorităților locale în promovarea necesității și importanței lucrărilor de cadastrare. Deși este desemnat un responsabil de contract de către primăria localității, funcționarul respectiv are și alte sarcini de serviciu și face față cu greu acestor cerințe suplimentare.

Referitor la lucrările de cadastrarea, prefectul Nicușor Halici a solicitat respectarea legislației și o atenție sporită la protejarea proprietății publice a statului. „Nu vreau să mai avem înregistrări și intabulări acolo unde sunt vecini administratori ai proprietății publice a statului fără semnătura și ștampila acestor instituții. Avem exemple, la Nereju, la Lepșa, pe Coașa”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?