Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Vrancea, printre județele în care se va derula o acțiune amplă de împădurire

Joi, la sediul Prefecturii Vrancea, a avut loc o întâlnire de lucru între Nicușor Halici, prefectul județului, Vasile Carnariu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Lucian Zamfir, directorul Direcției Silvice Vrancea, reprezentanți ai ANANP și Direcția Silvică. Motivul întâlnirii l-a reprezentat stabilirea ultimelor detalii cu privire la „un proiect foarte important cu finanțare pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, mai precis despre o acțiune amplă care, din fericire, se desfășoară și la nivelul județului Vrancea pe arii protejate și specii de interes comunitar. Un proiect care are în vedere o acțiune mai amplă de împădurire pe Lunca Siretului inferior și pe ariile naturale protejate suprapuse‟, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Finanțarea prin POIM are o valoare de 37.616.000 lei, iar programul va fi derulat de Direcția Silvică Vrancea. „Acest proiect beneficiază de finanțare europeană destul de consistentă, undeva în jur de 37 milioane de lei din care, în calitate de parteneri, ANANP are 4,5 milioane ca și finanțare, restul fiind partea cea mai importantă de implementat, aparținând Romsilva. Acest proiect are termen de finalizare sfârișitul anului 2023 și face parte din perioada de finanțare 2014-2020. Termenul fiind foarte strâns, am considerat că e bine să avem o ședință de lucru între colegii de la Direcția Silvică și colegii mei din partea ANANP‟, a spus Vasile Carnariu.

Primăvara ar trebui să ne prindă cu puieții în pământ‟

Timpul, una dintre cele mai importante provocări ale acestui proiect, trebuie atent gestionat, atrage atenția prefectul Halici. Vasile Carnariu speră ca până la sfârșitul anului viitor „să ne putem prezenta cu o plantație de aproximativ 180 de hectare cu plop și salcie și pe habitate ripariene, mai bine zis pe lângă maluri, cu plantări de 176 hectare de arin, stejar și ulm. Cea mai importantă acțiune este cea de plantare unde este și cea mai mare finanțare. Am fost acum două săptămâni în teren, am văzut acțiunile pe care le-a desfășurat Direcția Silvică, am făcut o monitorizare a terenului unde urmează să fie făcute aceste plantații. Vrem să urgentăm această activitate așa încât să ne prindă primăvara cu puieții în pământ, iar la sfârșitul anului să avem o rată de succes la plantare cât mai mare. Am văzut în activitățile proiectului interesul Direcției Silvice de obținere a puieților prin pepinierele proprii. Este un lucru bun că nu mai cumpărăm de prin alte surse‟.

Lucian Zamfir a precizat că „este un proiect important de reconstrucție ecologică pe o suprafață destul de mare: 191,2 hectare în total. Puieții provin toți din pepinierele Direcției Silvice. Direcția Silvică, prin Ocolul Silvic Focșani, participă în calitate de partener alături de Agenția Națională de Arii Protejate ANANP. Finanțarea se asigură integral, 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională și 15% de la bugetul de stat‟.

Prefectul Nicușor Halici a subliniat faptul că „este cea mai amplă acțiune din ultimii 30 de ani din punct de vedere al împădurii artificiale sau executate de om, pentru că ele (n.r. împăduririle) se întâmplă de obicei prin regenerări naturale‟.

În cadrul discuțiilor tehnice, Nicoleta Roșu, manager de proiect din partea ANANP a precizat că „este cel mai mare proiect de anvergură la acest moment al ANANP ca și valoare de finanțare pe fonduri europene focusată pe conservarea și menținerea biodersității în Lunca Siretului. (…) Proiectul se întinde pe 34 de unități administrativ teritoriale din patru județe: Bacău, Vrancea, Galați și Brăila. Bugetul ANANP-ului este undeva la 4.696.700, diferența de 32 de milioane de lei este bugetul Direcției Silvice, direcția fiind partenerul nostru în proiect‟. În cadrul acestui proiect se dorește și implementarea unui sistem de irigație a plantațiilor. Concluzionând, prin acest proiect se dorește „împădurirea, reconstruția ecologică și crearea de condiții pentru speciile și habitatele din siturile de importanță comunitară‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?