Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: Operațiunea Balastul. Recorder investighează balastierele, inclusiv din Vrancea

Ziariștii de la Recorder, cunoscuți pentru investigațiile lor jurnalistice, au abordat în cel mai recent material de presă, subiectul balastierelor din România. Ei au ajuns și în Vrancea, mai exact în comuna Vânători, unde au filmat cum balastul era luat direct din albia râului Putna.

„Cu mii de șantiere deschise în toată țara, cererea de balast a explodat în ultimii ani, deoarece acest material este indispensabil pentru fundația șoselelor, fabricarea asfaltului și obținerea betonului. Balastul se găsește în special pe lângă albiile râurilor și este, de fapt, o resursă naturală care aparține statului român. Teoretic, nu poate fi exploatată oricum și oricât, ci numai după reguli stricte care au grijă ca mediul să nu fie afectat. Prea mult balast scos din albia unui râu poate destabiliza malurile, provocând eroziuni, surpări și inundații. Însă cine să mai țină cont de toate acestea când exploatarea balastului a devenit o afacere de zeci de milioane de euro? Am documentat acest fenomen întins la scară națională timp de mai multe luni, pe cuprinsul mai multor județe”, scriu ziariștii de la Recorder.

În materialul video, jurnaliștii arată și cum a ajuns pescuitul un pretext pentru ocolirea normelor de mediu în afacerile cu balast.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?