Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Nigeria: Chipurile a peste o sută de fete răpite din Chibok, sculptate în lut în cadrul unui proiect de artă

Chipurile a 108 fete nigeriene care sunt în continuare date dispărute la opt ani după ce au fost răpite de insurgenţi islamişti au fost sculptate în lut într-o colaborare între o artistă, un grup de olari şi studenţi, transmite miercuri Reuters. Instalaţia de artă, intitulată „Statues Also Breathe‟ şi concepută de artista de origine franceză Prune Nourry, este alcătuită din 108 capete în mărime naturală sculptate în lut de 108 studenţi din Nigeria, expuse la o galerie de artă din Lagos. Militanţii Boko Haram au răpit aproximativ 270 de adolescente dintr-o şcoală din oraşul nord-estic Chibok în 2014.

Răpirea în masă a provocat indignare la nivel mondial, sloganul şi hashtag-ul #BringBackOurGirls devenind virale pe reţelele sociale, iar personalităţi proeminente, inclusiv prima doamnă a SUA de la acea vreme, Michelle Obama, insistând asupra eliberării lor. De atunci, aproximativ 160 dintre fete au fost eliberate, unele după ani de captivitate, iar subiectul răpirii s-a pierdut printre alte titluri din presă. Nourry a adunat fotografii cu fetele dispărute de la familiile lor şi a transmis imaginile studenţilor care au creat sculpturile la un atelier de o zi, organizat în aer liber în campusul Universităţii Obafemi Awolowo din Ife, în sud-vestul Nigeriei.

Printre participanţi s-a aflat şi un mic grup de persoane care s-au numărat printre fetele răpite şi eliberate ulterior, dar şi unii dintre părinţii femeilor în continuare date dispărute. Nourry a declarat că a fost o experienţă cathartică pentru toţi cei implicaţi. „Pentru studenţi, pentru noi toţi care ne-am simţit atât de inutili când ceva atât de incredibil s-a întâmplat şi n-am putut face nimic în această privinţă, faptul de a putea oferi măcar un lucru mic prin sculptură, prin ceea ce ştim să facem, a fost vindecător‟, a spus ea.

Tinerii artişti s-au inspirat de la fotografii în realizarea sculpturilor din Ife din teracotă, realizate în regiune cu secole în urmă şi considerate printre cele mai semnificative artefacte culturale din Nigeria. Ei au folosit lut din zona Ife – care, conform mitului creaţiei din cadrul grupului etnic yoruba, a reprezentat sursa formării oamenilor -, oferit de o comunitate de femei olar din zonă, care au luat parte, de asemenea, la acest proces creativ.Aceste fete se află în suferinţă de opt ani‟, a spus Habiba Balogun, coordonatoarea campaniei „Bring Back Our Girls‟ din Lagos. „Sunt foarte fericită că un astfel de proiect a apărut şi va ridica nivelul discursului şi al conştientizării şi va constitui un reper permanent în istoria ţării noastre cu privire la ceva atât de tragic‟, a spus ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?