Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Blocuri cu 10 etaje și centru comercial pe terenurile de la Mopaf – proiect al Cometex, divizie a grupului Altex

Cometex, divizia de real estate a grupului Altex, vrea să construiască un proiect imobiliar mixt, cu blocuri și centru comercial, pe terenurile fostei fabrici Mopaf din Focșani. Societatea a obținut un certificat de urbanism pentru realizarea documentațiilor tehnice, respectiv „Elaborare PUZ pentru zonă cu locuințe colective maxim P+10, zonă pentru comerț P+2 (Shopping Center) și prestări servicii P+2E, realizare accesuri și echipare edilitară”. Suprafața de teren pentru care a fost obținut certificatul de urbanism este cea pe care a funcționat fosta fabrică de mobilă Mopaf. Deocamdată a fost obținut și certificatul de urbanism pentru demolarea tuturor clădirilor de pe aceste terenuri.

Intenția realizării unui proiect imobiliar mixt a fost susținută în cadrul conferinței reConstruct 2022, de Adrian Urdă, CEO-ul Cometex. „Vom avea și proiecte imobiliare mari, mixte, care să includă retail plus rezidențial, la Zalău și Focșani”, a dezvăluit Adrian Urdă, la conferința reConstruct 2022, organizată de wall-street.ro.

Nu este primul proiect imobiliar care vizează terenurile fostului Mopaf. Terenurile au fost atractive și pentru municipalitate însă prețurile vehiculate de lichidatorul firmelor, respectiv șase milioane de euro, depășeau posibilitățile bugetului local.

Terenul fostului Mopaf este situat în zona industrială a municipiului, în jurul centralei termice ENET și este util pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în oraș. Pe acest teren ar trebui realizată legătura între străzile Militari și Anghel Saligny, decongestionând traficul de pe bulevardul București.

Fabrica de mobilă a fost înființată în urmă cu mai bine de 40 de ani. Combinatul de Prelucrare a Lemnului sau CPL-ul, cum se numea înainte de Revoluție, a fost construit de ingineri din Suedia. În vremurile bune, fabrica era una dintre cele mai mari din Focșani, cu circa 1.200 de angajați. În 2006 a început declinul Mopaf, după ce terenul și bunurile au ajuns la grupul de firme Avrig 35, al cărui administrator era Alexander Etienne Hergan, cetățean americano-român. Ulterior, terenurile au fost vândute către două companii, Focșani Investment și Walltech Engineering&Consulting. Cele două firme au avut probleme financiare imediat după ce planurile imobiliare pentru această zonă au fost blocate de criza financiară. Ulterior, după pronunțarea falimentului în 2013, lichidatorul de la Focșani Investment a scos la vânzare terenurile și clădirile din patrimoniu însă nimeni nu s-a arătat interesat, mai ales că un proiect rezidențial este dificil de realizat în această zonă în care se află centrala termică ENET, cu rețele de distribuție a agentului termic, o cale ferată de interes strategic și unități militare spre sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?