Profesoara Carmen Ion, de la Colegiul Pedagogic din Focșani, prezentată în Rubrica „Omul sfințește locul” a Ministerului Educației

0
1588

Rubrica „Omul sfințește locul” vă prezintă, astăzi, un profesor care mereu găsește metodele potrivite pentru a-i face pe elevi să învețe cu plăcere. Nu este o căutare ușoară, ci una plină de așteptări, de emoții, de neliniști, de încercări și de dorința de a face totul mai bine de la o zi la alta. O căutare care a dat deja rezultate mari (cu dăruire pe măsură), care inspiră, care motivează și pentru care a venit vremea, astăzi, să spunem „mulțumim”.

Carmen Ion este profesor titular de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“ din Focșani. Cu un doctorat în filologie despre opera lui Max Blecher, un masterat în management educațional, cursuri de perfecționare în țară și în străinătate, doamna Carmen Ion rămâne mereu aproape de elevi. Cu sufletul și cu credință în perfectibilitatea omului, copil sau profesor, deopotrivă. Nu una vânturată pe post de etichetă, ci acea credință de nezdruncinat, credința în copii și în visurile lor, credința în carte, în prietenie, în viață.

După 30 de ani de învățământ, doamna Carmen Ion mărturisește că încă iese cu ochii în lacrimi de la o oră care nu a ieșit conform așteptărilor, că se străduiește continuu să găsească drumurile adecvate către sufletul și mintea elevilor săi. Și nu i-a pierit niciodată speranța, nici măcar atunci când alții cântau deja prohodul vremurilor bune din educație. Crede în puterea cărților de a deschide uși către înțelegere și și-a canalizat eforturile către descoperirea unor modalități inovative de a-i determina pe elevi să citească din plăcere – de la analize SWOT și IKIGAI aplicate pe protagoniștii operelor literare, până la rezumate interpretate cu păpuși, desene, grupuri statuare, legume sau orice obiect din clasă, toate acestea dezvoltă nu doar creativitatea elevilor, ci și modul în care ei gândesc și se raportează la lume.

De șapte ani organizează cel mai mare eveniment educațional extrașcolar din țară (cu participare directă) – ,,Festivalul de book-trailere Boovie”, care a adunat în jurul său aproape 10000 de elevi și de profesori din țară și străinătate. În fiecare an, Focșaniul devine, pentru elevi, un centru al bucuriei de a citi și de a realiza book-trailere după romanele din concurs, de a se întâlni cu scriitori sau cu nume importante din cinematografia românească, de a participa la ateliere și la conferințe cu personalități memorabile. Paula Herlo, Carmen Uscatu, Valeriu Nicolae, Pavel Bartoș, Virgil Ianțu, Andi Moisescu sunt câteva dintre numele care s-au alăturat festivalului și au constituit modele de urmat pentru elevi.

Prin doamna Carmen Ion și prin oamenii buni pe care vă invităm să îi nominalizați în comentarii și să le mulțumiți, școala românească, dincolo de toate greutățile, continuă să schimbe în bine destine și să îndeplinească visuri.

Vă rămânem alături, cu toată recunoștința.

Sursa text și foto: Facebook/Ministerul Educației – România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here