Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Atenție, vrânceni! Toate fosele și bazinele vidanjabile trebuie declarate la primării

Vrâncenii care au fose septice și bazine vidanjabile pentru colectarea apelor uzate trebuie să le declare la primării până la finele lunii noiembrie, altfel riscă o amendă de minim cinci mii de lei. Obligația este prevăzută în Hotărârea de guvern 714 din 26 mai 2022 care instituie noi reguli inclusiv pentru administrațiile locale. Una dintre obligațiile primăriilor este de a înființa și întreține un registru de evidență a sistemelor individuale adecvate și să pună la dispoziția cetățenilor formularele necesare pentru înregistrarea foselor. În ultimele zile, administrațiile locale au început să transmită pe paginile de internet sau pe rețelele de socializare informații către locuitori privind formularele care trebuie depuse, adrese de email la care pot fi transmise sau numerele de telefon de la care pot fi obținute mai multe informații. 

Printre noutățile aduse de HG se numără obligativitatea proprietarilor de a curăța nămolul din sistemele de colectare printr-o firmă acreditată de vidanjare, intervalele de vidanjare fiind menționate în registrul menționat anterior. De asemenea, firmele de vidanjare trebuie să aibă vidanjele dotate cu GPS și instalații de măsurare a volumului. Se elimină astfel posibilitatea ca vidanjele să fie descărcate în alte locuri decât la stațiile de epurare. Aceasta înseamnă însă și o creștere a costurilor firmelor de vidanjare, respectiv a tarifului plătit de cetățeni. „Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație, printr-o firmă acreditată de vidanjare. Intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare și intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare sunt înscrise în registrul prevăzut la art. 10 alin. (1). Firma de vidanjare are obligația transportării nămolului de epurare la o instalație de tratare a nămolului de epurare conformă din punctul de vedere al protecției mediului”, se arată în Hotărârea de guvern. Aceasta menționează că verificările se vor face în urma unei planificări anuale, urmând să fie controlate toate localitățile pentru a se vedea dacă sunt respectate aceste noi norme de protecție a mediului. 

Anunțul Primăriei Focșani pentru proprietarii de fose sau bazine vidanjabile:

„Proprietarul spaţiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare are obligaţia să înscrie sistemul de epurare în registrul autorităţii publice locale pentru evidenţa unor astfel de sisteme, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate. Obligaţia înregistrării în registru revine şi proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor criterii. Se vor înscrie în registru și intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare şi intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare.

Proprietarii sistemelor individuale adecvate au obligaţia realizării unei monitorizări proprii a calităţii apelor uzate descărcate în corpurile de apă, cel puţin o dată pe an, şi raportării acestora către autoritatea de gospodărire a apelor competentă. Raportarea se va face şi în format electronic şi va fi inclusă pe un site pus la dispoziţie de către autoritatea de gospodărire a apelor competentă.

Pentru sistemele individuale adecvate de colectare a apelor uzate se va încheia un contract cu o firmă de vidanjare în vederea transportului apelor uzate la o staţie de epurare. Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalaţie, printr-o firmă acreditată de vidanjare.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea de către persoanele fizice şi juridice a înscrierii sistemelor individuale adecvate, a intervalelor de vidanjare pentru bazinele de colectare şi a intervalelor de preluare a nămolului de la sistemele de epurare în registrul autorității publice.

În termen de un an de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor criterii, deţinătorii de sisteme individuale care epurează apele uzate şi descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafaţă sau subterane, în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. d^1) din Legea nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia obţinerii autorizaţiei de gospodărire a apelor.

Conform art. 3 lit. aj) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sistemele individuale adecvate de colectare şi epurare ape uzate sunt „sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate care asigură un nivel de protecţie a mediului corespunzător, similar cu cel al sistemelor publice centralizate de canalizare şi epurare, şi care îndeplinesc condiţiile tehnice, de mediu şi de reglementare conform standardizării şi legislaţiei specifice din domeniul apelor uzate şi gospodăririi apelor”.

Sistemele individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate, denumite în continuare sisteme individuale adecvate, pot fi autorizate:

– numai acolo unde instalarea unei reţele publice de canalizare nu se justifică din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice,

– până la punerea în funcţiune a sistemelor publice de canalizare nou-înfiinţate, la care au obligaţia de a se racorda în termen de cel mult un an de la punerea în funcţiune a acestora.

Datele vor fi înscrise în Registre de către reprezentanți ai Primărie Municipiului Focșani în baza Cererii pentru înscrierea în registrul de evidență a sistemelor individuale adecvate – colectare/epurare completate de către persoanele interesate și înregistrate la sediul Primăriei Municipiului Focșani.

Sursa foto: ivabalk – Pixabay 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?