Arad: Locuitorii dintr-o comună renunţă la coroanele de flori duse la înmormântări şi au redus deşeurile cu 70%

0
190

Locuitorii din comuna arădeană Ghioroc au răspuns pozitiv apelului lansat de primar de a renunţa la tradiţia cumpărării coroanelor de flori la înmormântări în schimbul donării banilor familiilor îndoliate, astfel că pe lângă faptul că sunt ajutate rudele decedaţilor, cantitatea de deşeuri adunate din cimitire s-a redus cu 70%. Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodana declarat luni, pentru AGERPRES, că de când a lansat acest apel, în urmă cu doi ani, la înmormântări sunt mult mai puţine coroane de flori naturale sau din plastic. 

Dacă la înmormântările mai mari erau şi 50 de coroane pe mormânt, acum sunt vreo 15. Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată. Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic‟, a spus edilul.

Primăria a instalat la capelă inclusiv cutii speciale de colectare a plicurilor cu bani, pe care le deschid rudele îndoliate după înmormântare. Lângă aceste cutii a fost trecut următorul mesaj: „Un plic cu câteva cuvinte de condoleanţe şi o sumă de bani, reprezentând contravaloarea unei coroane de flori, va fi cel mai adecvat mod de a fi alături de familie. În cele mai multe cazuri, membrii familiei nu ştiu cine a adus coroane şi nici nu citesc mesajele de pe panglicile anexate coroanelor. Aducând coroane, cei apropiaţi nu ajută cu nimic familia îndoliată, care, în aceste situaţii, are extrem de multe cheltuieli‟.

Primarul consideră că şi administraţia locală are un câştig, pentru că „s-au redus sumele cheltuite pentru colectarea deşeurilor‟. În toamna anului 2020, apelul primarului Corneliu Popi-Morodan a fost lansat pe reţelele de socializare, el precizând că nu va fi interzisă folosirea coroanelor de flori.Vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei‟, spunea atunci edilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here