Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Licitație pentru realizarea Centrului de Științe Aplicate de la Colegiul Național Unirea Focșani

Compania Națională de Investiții a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție a Centrului de Științe Aplicate de la Colegiul Național Unirea Focșani. „Centrul de știinte aplicate de la CNU a mai făcut un pas, unul chiar foarte mare: au fost scoase la licitație lucrările de proiectare, execuție și asistență tehnică!”, a anunțat profesorul Cornel Noană, directorul colegiului. Valoarea estimată a investiției depășește 24,9 milioane lei, fără TVA. „Propunerea vizează conversia vechii săli de sport în bibliotecă multimedia, extinderea acesteia cu un corp nou de clădire adiacent care să cuprindă laboratoare noi și spații conexe, și dotarea acestora. Prin intervenție se dorește păstrarea și repararea zidăriei aparente a clădirii sălii de sport, precum și păstrarea siluetei acesteia – acoperiș în șarpantă. Volumetria și partiul clădirii nou propuse se vor realiza astfel încât să nu umbrească sălile de clasă ale liceului și să ofere, în funcție de materia de studiu, un iluminat natural adecvat în interiorul laboratoarelor. Volumetria și fațadele corpului nou se vor realiza într-o manieră care să sublinieze și țină cont de valoarea plasticii arhitecturale a clădirii liceului”, se arată în documentația tehnică. Aceasta prevede realizarea mai multor laboratoare de fizică aplicată; științe integrate; chimie aplicată; biologie; informatică; astrofizică; robotică; multimedia. Vor mai fi realizate un centru multiplicare, o sală multifuncțională cu o capacitate de 150 – 180 locuri; cabinete pentru personalul didactic; bibliotecă multimedia.

Centrul va fi echipat și dotat cu mobilier specific destinațiilor fiecărui laborator, computere, servere, table digitale interactive, imprimante 3D, tipografii digitale, kit-uri de robotică, aparatură și ustensile pentru laboratoarele de fizică, biologie și chimie, telescoape și cupole de observație pentru laboratorul de astrofizică. Pentru asigurarea încălzirii va fi montată o centrală termică în condensare, formată din trei cazane de 125 kW fiecare și alimentată cu gaz, dar și sisteme solar de producere a energiei termice cu tuburi vidate și sisteme de generare energie electrică folosind panouri fotovoltaice.

Proiectul Centrului de Științe Aplicate de la Colegiul Național Unirea Focșani este considerat „probabil cel mai ambițios proiect de infrastructură didactică din România” de conducerea unității de învățământ. Proiectul este o prioritate atât pentru Primăria Focșani, Consiliul Local, cât și pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. 

Sursa foto: Facebook/Cornel Noana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?