Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Majoritarii din CL Focșani și-au trimis iarăși reprezentanții în unitățile de învățământ; primarul le recomandă să își ia atribuțiile în serios

În lumina unui incident care a avut loc recent la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, când o persoană angajată ca personal auxiliar a bruscat un cadru didactic, primarul Cristi Misăilă le-a cerut consilierilor locali din consiliile de administrație ale unităților de învățământ să își ia atribuțiile în serios. Acesta a solicitat să fie pus la curent cu ceea ce se întâmplă în toate unitățile de învățământ și, referitor la situația de la Pedagogic, a subliniat că, la rândul său, cere ca Ministerul Educației să facă o anchetă. Primarul a atras atenția că în această unitate de învățământ „de prestigiu” este cu atât mai grav ceea ce s-a întâmplat, și „este inacceptabil”, dat fiind că „are ca principal profil crearea de cadre didactice. Dacă în această atmosferă cadrele didactice sunt educate, înseamnă că vom avea o problemă – nu noi, cât generațiile viitoare”.

Rog pe această cale reprezentanții Consiliului Local în consiliile de administrație să depună toate diligențele legale de a face verificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat acolo – și nu doar asupra acestui incident, ci în general cu ceea ce se întâmplă acolo, pentru că este o atmosferă tensionată (…). Și aș vrea să spun că achiesez și eu la solicitarea domnului prefect Nicușor Halici cu privire la a se declanșa, în regim de urgență, un control din partea Corpului de control al Ministerului Educației și din partea Inspectoratului Școlar, pentru a se clarifica pentru totdeauna situația de acolo. (…) 

Cred că ar trebui să înțelegem cu toții rolul determinant pe care îl avem fiecare dintre noi atunci când suntem delegați în anumite funcții, să reprezentăm în special Consiliul Local Focșani în consiliile de administrație din unitățile de învățământ. Principalul nostru obiect, ca să spun așa, îl reprezintă gestionarea fondurilor din bugetul local. Haideți să dăm importanța cuvenită acestei atribuții pe care dumneavoastră o aveți în momentul în care sunteți delegați să faceți parte din aceste consilii de administrație. Practic acolo se decid anumite categorii de cheltuieli, anumite categorii de investiții, și este bine să vegheați asupra lor. Din fericire, văd că sunt solicitări, atât din partea consilierilor care sunt în consiliile de administrație, cât și a celor care nu sunt în consiliile de administrație. Și ați văzut că am dat întotdeauna prioritate alocărilor de sume pentru unitățile de învățământ și pentru a se desfășura procesul educațional în cele mai bune condiții. Și aștept ca în continuare să avem o colaborare bună și ca acesta să fie un eveniment unic în învățământul din Focșani, din Vrancea. Iar instituțiile statului să își facă treaba și să verifice ceea ce s-a întâmplat acolo și cei vinovați să plătească”, a spus primarul. 

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Consiliului Local Focșani de joi, înainte de proiectele care vizau numirea unui reprezentant în consiliile de administrație la câteva școli și grădinițe din municipiu. Și, pentru că până la acest moment, majoritarii PNL – USR sunt cei care s-au propus, s-au votat și au purces în a participa, atât cât le permite programul „încărcat” la ședințele consiliilor de administrație, social democratul Radu Nițu le-a atras atenția înainte de vot că poate ar fi de bun augur ca toți aleșii locali, indiferent de culoare politică, să fie numiți în aceste foruri. Au existat de altfel propuneri din partea tuturor părților, nu și un rezultat final la vot diferit față de ceea ce s-a întâmplat până acum. 

Dar, chiar și așa, Mihai Nedelcu, liderul de grup al PSD a punctat că „nu e niciun fel de problemă dacă nu doriți să participăm în consiliile de administrație. Însă ar trebui să vă asumați ce se întâmplă în acele ședințe, fiți prezenți și, dacă sunt probleme, să vi le asumați. Nu să vă ascundeți cu capul în țărână. Asumați-vă și dați explicații atunci când vă cere primarul. Dacă nu, dacă e doar răutate și rea-voință pentru a ne exclude pe noi, dumneavoastră veți fi cei blamați. (…) Să se ducă la ședințe, să fie activi și, dacă li se cere, să spună ce se întâmplă acolo. Acum, cu acest scandal, probabil și consiliul de administrație va trebui să dea un raport. Și primarului și Inspectoratului și așa mai departe”.

Înainte de vot, consilierul liberal Costel Bîrsan a promis că va prezenta un raport „privind activitatea consiliului de administrație și ceea ce știm noi că se întâmplă acolo” – la Pedagogic, unde sunt 3 consilieri în consiliul de administrație. După vot, la „alegeri noi, tot… ei”, așa că în Consiliul de administrație de la Grădinița 2 Focșani va merge Ionel Costea (propunerile au fost Ionel Costea și Radu Nițu), la Grădinița 13  – Cristian Zîrnă (propuși Cristian Zîrnă și Viorica Pristavu), la Grădinița 16  – Alina Drumea (se putea vota între Alina Drumea și Daniel Ungureanu), la Grădinița 17 – Ionel Costea (propunerile au fost Ionel Costea și Emanuel Gongu), la Grădinița 18 – Ana Maria Dimitriu (propuneri – Ana Maria Dimitriu și Lauriana Ailincuței), la Grădinița 23 – Alina Drumea (propuneri – Alina Drumea și Elena Luminița Balaban), la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – Alexandra Tătaru și Cristian Zârnă (propuneri fuseseră Alexandra Tătaru, Cristian Zârnă/ Daniel Ungureanu, Emanuel Gongu), la Școala „Alexandru Vlahuță” – Mirela Stroe și Cristian Zîrnă (propunerile au fost Mirela Stroe, Cristian Zîrnă/ Alexandru Nistoroiu, Mihai Nedelcu),  la „Ștefan cel Mare” – Livia Marcu, Ana Maria Dimitriu, Costel Bîrsan (propuneri – Livia Marcu, Ana Maria Dimitriu, Costel Bîrsan/ Lauriana Ailincuței, Georgian Mocanu, Luminița Balaban), iar la „Duiliu Zamfirescu” – Alexandra Tătaru, Victor Dumitru, Ana Maria Dimitriu (propunerile erau Alexandra Tătaru, Victor Dumitru, Ana Maria Dimitriu/ Radu Nițu, Mihai Nedelcu, Alexandru Nistoroiu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?