Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Focșani. Proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” va costa 480 mii lei în 2023

Extinderea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” pe tot anul 2023 la nivelul municipiului Focșani va costa 480 mii lei de la bugetul local. Aprobarea implementării proiectului în tot anul 2023 va fi discutată în ședința Consiliului Local din această săptămână. Proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” asigură gratuitate călătoriilor în transportul public din Focșani în fiecare zi de vineri. Scopul este de a încuraja folosirea metodelor alternative de transport, în locul utilizării autoturismului, în fiecare vineri, pentru reducerea poluării, scăderea nivelului emisiilor de carbon. Însă acestea vin cu un cost, care va trebui achitat din bugetul local. 

Utilizarea mijloacelor de transport în comun pe traseele din Focșani va trebui achitată de municipalitate iar costurile nu sunt deloc mici. Reprezentanții societății de Transport Public arată, într-o adresă transmisă municipalității, că valoarea costurilor doar pentru o zi de implementare a acestui proiect a fost de 13709 lei, doar pentru traseele din Focșani și fără să fie luate în considerare validările abonamentelor persoanelor care beneficiază de gratuitate, adică pensionari, persoane cu handicap, donatori de sânge. Pentru implementarea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!”, costurile eligibile vor trebui suportate din bugetul local al municipiului, prin metoda compensației acordată societății Transport Public. Reprezentanții Primăriei Focșani arată că, dacă proiectul ar fi implementat în 2023, a fost calculat un cost total de 480 mii lei, pentru 35 zile de vineri. Astfel, dacă pentru anul 2022, valoarea totală a compensației care trebuie acordată operatorului de transport public va fi de 7,93 milioane lei, suma va crește anul viitor, „fiind influențată de valoarea cheltuielilor efective stabilite pe baza costului pe kilometri actualizat pentru anul 2022, la care se vor adăuga și costurile actualizate pentru programul „Vinerea verde”. „În contextul actual în care veniturile din impozitele și taxele locale nu sunt majorate față de nivelurile anilor precedenți ci doar indexate cu rata inflației, pentru anul 2023 se va impune o reconsiderare și o redistribuire a alocărilor bugetare pe categorii de activități astfel încât să existe sursă de finanțare pentru acoperirea necesarului suplimentar aferent transferurilor către operatorul serviciului de transport public reprezentând compensația calculată conform contractului de delegare”, se arată în  raportul întocmit de Direcția Economică din primărie. 

Proiectul de hotărâre privind implementarea proiectului „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” a fost inițiat de doi consilieri locali PNL, Corneliu Gheoca și Liviu Macovei. Aceștia precizează că proiectul „Vinerea Verde – STOP! Azi mașina stă pe loc!” nu se va aplica pe traseele care includ ieșirea din municipiul Focșani. Practic, vor fi acoperite doar traseele 2, 3, 4, 51, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. mijloacele de transport care vor opera pe aceste trasee în zilele de vineri vor fi inscripționate cu sigla „Vinerea verde – Transport Gratuit”.

Sursa foto: upb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?