Universitatea Cuza din Iași îşi adaptează oferta la aşteptările tinerilor şi cerinţele pieţei muncii, spune rectorul Toader

0
263

Rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi, Tudorel Toader, a subliniat luni, cu ocazia deschiderii noului an universitar, că instituţia ieşeană de învăţământ superior îşi adaptează oferta de studii atât la aşteptările tinerilor, cât şi la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă. „Raţiunea de a fi a universităţii vine de la studenţi. În lipsa lor, universitatea s-ar transforma într-un centru de cercetare. Studenţii reprezintă una dintre priorităţi şi sunt desfăşurate numeroase activităţi prin care să le facilităm viaţa de student”, a declarat rectorul Tudorel Toader.

Acesta a declarat, totodată, că rămâne adeptul extinderii extensiunilor universităţii în străinătate, acolo unde sunt comunităţile de români, pentru a le oferi educaţie la valori europene. „Calitatea educaţiei la universitatea noastră rezultă şi din opţiunile tinerilor de a studia la una din specializările pe care le avem. Aşa se explică standardul de calitate prin faptul că anul acesta am avut 20.108 candidaţi care au venit să se înscrie la una din cele 207 specializări. Faptul că numărul de candidaţi este în creştere şi la filiale, şi la extensiuni, este în sine o dovadă a calităţii pregătirii pe care o oferim. UAIC îşi adaptează oferta educaţională la aşteptările, aspiraţiile, dorinţele tinerilor şi, de ce nu, la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă. De aceea în ultimul an am extins oferta educaţională şi am autorizat să funcţioneze provizoriu specializări în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională la studii de licenţă sau la masterat, în ţară sau în străinătate”, a declarat rectorul UAIC, Tudorel Toader.

Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ are 15 facultăţi, 14 şcoli doctorale, 27 domenii de doctorat, la care învaţă 26.500 de studenţi. Dintre aceştia 19.600 sunt studenţi la licenţă, 5.980 sunt studenţi la master, iar 920 la doctorat. La UAIC sunt 85 de programe de studii de licenţă, 120 programe de studii de masterat, un institut de cercetări interdisciplinare, 103 cercetători ştiinţifici, 9 staţiuni de cercetare ştiinţifică şi practică studenţească. La UAIC predau 741 de cadre didactice titulare.

Universitatea are două extensiuni la Bălţi şi Chişinău, filiale la Botoşani şi Focşani. De asemenea, UAIC are 648 de acorduri cu universităţi de pe toate continentele, 46 de proiecte cu finanţare nerambursabilă. Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ este singura universitate din ţară care oferă cursuri de învăţământ la toate nivelurile. Astfel, în cadrul Grădiniţei Junior sunt 50 de preşcolari, la Şcoala Junior sunt 47 de elevi de gimnaziu şi 134 elevi la învăţământul primar. Din această toamnă, UAIC a primit avizul şi pentru înfiinţarea unui liceu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here