Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Condiții mai bune pentru deținuții din Penitenciarul Focșani; vor fi construite două noi pavilioane

Reprezentanții Penitenciarului Focșani vor să mai diminueze din deficitul spațiilor de cazare pentru deținuți, astfel că și-au propus să construiască două noi pavilioane. În acest sens, a fost scoasă la licitație achiziționarea de servicii de proiectare pentru un pavilion detenție regim deschis și pentru transformarea atelierului de producție bugetară în spații de detenție, ambele loturi fiind atribuite aceleiași firme, pentru 282.900 lei. Clădirile urmează a fi ridicate tot în incinta unității de detenție, la Mândrești, dorința fiind de a se respecta standardele și legislația în vigoare cu specific penitenciar, punerea în aplicare a Calendarui de măsuri aprobat de Guvernul României și diminuarea deficitului de locuri de deținere. Conform cerințelor, durata totală de realizare a contractului de servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului este de 24 luni.

Chiar în caietul de sarcini se arată că „s-au identificat două probleme majore care influenţează negativ condiţiile de mediu şi viaţă pentru deţinuţi, astfel: suprapopularea, deoarece aceasta are o influenţă negativă asupra tuturor celorlalte aspecte ale detenţiei şi asupra climatului general din cadrul locului de detenţie. Când atinge un anumit nivel sau când este combinată cu alţi factori negativi, suprapopularea poate reprezenta un tratament inuman şi degradant; infrastructura este uzată moral şi fizic. Deşi au fost depuse eforturi consistente în ceea ce priveşte redimensionarea și modernizarea spaţiilor de cazare ca urmare a profilării unităţilor și a lucrărilor de intervenții, în funcţie de particularităţile celor patru regimuri de executare a pedepselor privative de libertate şi resursele avute la dispoziţie, sistemul penitenciar românesc se confruntă încă cu probleme majore de aplicare a Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 2772/C/2017 prin care au fost aprobate normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate”.

Mai întâi, Penitenciarul Focșani propune realizarea a 50 de locuri de cazare în regim deschis într-o clădire cu formă dreptunghiulară, cu regim de înălțime parter, care urmează a fi construită după demolarea unor imobile din zona Grădinii Agro-Zootehnice (GAZ), care acum au ca destinație „Îngrășătorie porci” și „Secția 5”. În noua clădire vor fi 6 camere de detenție – 4 de 10 locuri, cu suprafațe utile de 43,77 și 44,28 mp, o cameră de detenție de 6 locuri, cu suprafața utilă de 26,40 mp, și o cameră de detenție de 4 locuri, cu suprafața utilă de 17,43 mp. Potrivit caietului de sarcini, camerele destinate cazării vor avea separat o suprafață pentru odihnă, una destinată activităţilor igienico-sanitare şi una pentru depozitarea bunurilor şi obiectelor personale (spații de depozitare tip nișă, încastrate în pereți). În aceeași clădire vor fi 6 grupuri sanitare, o cameră cu 10 locuri pentru persoanele private de libertate cu dizabilităţi, dotată ca atare, 3 birouri pentru personal (pază, asistență psihologică, percheziții), un club de activităţi socio-educative, o sală de mese, un oficiu și 2 holuri. Totodată, va exista și o curte de plimbare cu teren de sport, pentru fotbal și baschet, bănci, o zonă pentru dreptul la convorbiri telefonice, un grup sanitar compus din vas de toaletă și lavoar.

În ceea ce privește transformarea atelierului producție bugetară în spații de detenție, Penitenciarul Focșani dorește o nouă clădire cu 68 de locuri de cazare a deținuţilor care execută pedepse în regim semideschis. „Pentru crearea locurilor noi de cazare se demolează hala metalică și anexa acesteia în suprafață de 493,08 mp, care fac parte integrantă din obiectivul „Atelier producție” și se realizează o construcție nouă în formă de L, cu regim de înălțime parter. Locul unde va fi amplasat obiectivul de investiții se află în incinta penitenciarului, în vecinătatea pavilionului de detenție actual, care va fi conectat cu noul pavilion printr-un tunel exterior din plasă de sârmă sudată”, este planul penitenciarului. În această clădire vor fi 8 camere de detenție – 6 camere de 10 locuri, cu suprafațe utile între 41,20 mp și 47,13 mp și 2 de 4 locuri, cu suprafața utilă de 18,04 mp, în care vor exista atât spații pentru odihnă, cât și spații destinate activităţilor igienico-sanitare. Totodată, clădirea va avea 8 grupuri sanitare, 2 birouri pentru personal, un club de activităţi socio-educative, o sală de mese și 1 oficiu, precum și 2 holuri. Și aici curtea de plimbare va avea teren de sport, o zonă pentru dreptul la convorbiri telefonice, un grup sanitar compus din vas de toaletă și lavoar, dar și bănci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?