Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Classic for teens: Timp de 10 zile, Focșani devine „capitala culturală a tinerilor‟

Ajuns la ediția cu numărul trei, Festivalul „Classic for teens‟ revine în perioada 22 septembrie – 2 octombrie 2022 la Focșani, cu surprize pentru iubitorii de muzică clasică și nu numai. Astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Vrancea, a avut loc conferința de presă inaugurală a proiectului „Classic for teens‟ la care au participat Cătălin Dumitru Toma, președintele CJ Vrancea; Ionel Cel-Mare, vicepreședintele CJ Vrancea; Mioara Moraru, președintele asociației Pro Patria VOX și inițiatoarea festivalului; Marilena Șerbănuț, consilierul primarului Cristi Valentin Misăilă; Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia‟ Focșani; soprana Rodica Vică; violonista Clara Cernat; pianistul Thierry Huillet, jurnalistul și muzicologul Luminița Arvunescu și voluntari din cadrul festivalului.

 

Consiliul Județean Vrancea, un partener de încredere

Desfășurat anul acesta sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Italiene în România și al Institutului Italian de Cultură din București, festivalul „Classic for Teens‟ este realizat de Asociaţia Propatria VOX din Focșani, beneficiind de susținerea CJ Vrancea și a autorităților locale din Municipiul Focşani, „în colaborare cu Corpul de Solidaritate Europeană, Asociația culturală româno-italiană Propatria (Roma), Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația «Pro Contemporania» din București, Muzeul Național «George Enescu» din București, Liceul de Arte «Gh.Tattarescu» din Focșani, Teatrul Municipal «Mr. Gh. Pastia» și Ateneul Popular «Mr. Gh. Pastia» din Focșani, Colegiul Național «Unirea» din Focșani, Conservatorul de Muzică «Santa Cecilia» din Roma, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Episcopia Romano-Catolică Iași, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» și Universitatea București – filiala Focşani‟, anunță organizatorii festivalului.
„Cu siguranță, Consiliul Județean Vrancea se implică și susține educația și tot ceea ce înseamnă viitorul acestor frumoși copii! Copii care vor deveni adulți și trebuie să avem grijă de ei, să le lăsăm ceva, în așa fel încât și ei, la rândul lor, să nu ne certe când vin în locul nostru și să se gândească la viitorul viitorului lor‟, a spus, în deschiderea conferinței de presă, Cătălin Dumitru Toma, președintele CJ Vrancea. Emoționată, Mioara Moraru a mulțumit „în primul și-n primul rând, Consiliului Județean Vrancea pentru susținerea acestui proiect care, pentru noi, este un proiect de suflet. Am venit acum trei ani aici cu acest proiect, cu mari temeri, cu emoții pentru că nu știam cum va fi primt, pentru că veneam cu un festival de muzică clasică pentru tineri într-un oraș de provincie. Am venit aici pentru că este orașul meu natal și pentru că am vrut să dăruim un proiect de impact și un proiect care să contribuie la educația și la progresul tinerilor de la noi din județ‟. Festivalul „Classic for teens‟ nu doar că se adresează tinerilor, ci este creat cu ajutorul tinerilor, ediția din acest an aducând laolaltă peste 100 de voluntari.

Concert pe scena Teatrului Municipal Focșani

În această seară, începând cu ora 19:00, la Teatrul Municipal „Mr. Ghe. Pastia‟ Focșani va avea loc deschiderea festivalului. Pe scena municipalului vor urca „artişti de anvergură internaţională, precum soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, sub genericul Romanian Music Journey‟. Evenimentul va fi prezentat de Luminița Arvunescu alături de Sorin Francu. „Mă bucur enorm să mă aflu la Focșani pentru prima dată. Mă bucur și mai tare să mă aflu aici ca parte integrantă a acestui festival care este dedicat tinerilor și educației.
Programul din această seară este dedicat eminamente valorii culturale românești, și cred că voi veți continua această valoare și acest parcurs tocmai pentru că sunteți foarte curioși și am simțit că generația următoare va aduce un plus de valoare țării noastre‟, a spus soprana Rodica Vică. Violonista Clara Cernat a vorbit despre „puterea emoțională a acestui loc care este Vrancea. Este un plai de legendă și-un plai ale cărei legende le scrieți și voi. Cred că doamna Mioara Moraru a inițiat ceva fără precedent și trebuie să fiți conștienți că faceți parte din acestă poveste extraordinară. Numai voi puteți purta mai departe acest vis‟.
Vordind la perfecție limba română, pianistul francez Thierry Huillet a spus că s-a bucurat că au fost primiți cu „struguri și vin, ceea nu este rău. Este un fel de simbol al pământului și al rădăcinilor voastre‟. „Este foarte important ca voi (n.r. tinerii) să nu uitați că aveți rădăcini adânci în trecut și în folclor și într-o regiune care are o identitate foarte puternică. Suntem foarte onorați și privilegiați să cântăm în condițiile acestea, aici, în Focșani‟, a mai adăugat Thierry Huillet. La rândul său, Luminița Arvunescu, jurnalist, muzicolog și președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor muzicali din România a ținut să adreseze „felicitări conducătorilor instituțiilor locale pentru că au dovendit această deschidere în fața unui proiect care, să mă ierte instituțiile locale din București, probabil că n-ar fi găsit atâta deschidere‟.

Tinerii sunt viitorul

Cei peste 100 de voluntari sunt coordonați de Teodora Mirică, absolventă a Colegiului Național Unirea din Focșani, o tânără care își dorește să contribuie la contruirea unui viitor educat, sigur și prosper. „Cred că toți de aici, chiar dacă sunteți cititori sau nu, cunoașteți povestea «Micului Prinț». Și chiar la începutul poveștii am fost poate surprinși de dezamăgirea celui mic atunci când adulții din jurul lui au văzut în desenul lui, care era de fapt un elefant mâncat de un șarpe boa, o pălărie.
Ei bine, organizatorii Festivalului «Classic for teens» au văzut adevărul din desenele fiecăruia dintre noi încă de la început, și noi am fost plăcut surprinși să vedem că nu suntem singurii care vedem elefantul din stomacul șarpelui boa. Poate că ăsta este principalul motiv pentru care am decis să ne implicăm în fiecare an, pentru că ni s-a oferit un context în care să ne testăm limitele‟, a spus Teodora Mirică.
Directorul artistic din acest an este Mara Dobrescu, pianistă de origine română stabilită în Franța.

PROGRAM CONCERTE și EXPOZIȚII

Prezintă actorul SORIN FRANCU și muzicologul LUMINIȚA ARVUNESCU. Coprezentatori: KARLA DUCA, DARIA BOBOC, ANDRA TONTOROIU și ALEXANDRA GRIGORAȘ.

22 septembrie 2022, ora 17:00 – foaierul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia‟ Focşani
Vernisajul expoziției „GEORGE ENESCU ȘI CASA REGALĂ A ROMÂNIEI‟ expoziție dedicată violonistului, compozitorului și dirijorului George Enescu.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu‟ din București și va putea fi vizitată în perioada 23 septembrie – 2 octombrie 2022, în foyerul Ateneului Popular Maior Gh. Pastia.

22 septembrie 2022, ora 19:00 – Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia‟ Focşani
ROMANIAN MUSIC JOURNEY – concert inaugural susținut de soprana Rodica Vică (România-Austria), violonista Clara Cernat (România-Franța) și pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța).

24 septembrie 2022, ora 17:00 – sediul Universității „Al. I. Cuza‟ Focşani,
Vernisajul expoziției realizată de elevii Liceului de Artă Gh. Tattarescu, dedicată marelui muzician George Enescu.
Expoziția va putea fi vizitata în perioada 24 septembrie – 2 Octombrie 2022.

25 septembrie 2022, ora 19:00 – Biserica Romano- Catolică Sfinții „Petru și Pavel‟
O SEARĂ DEDICATĂ VIOLONCELULUI…
Concert susținut de violonceliștii Ștefan Cazacu și Mircea Marian (România).

26 Septembrie 2022, ora 17:00 – Galeriile de Artă
Vernisajul expoziției de pictură – Igor Sava, acuarele (Republica Moldova-Italia) și George Cristea, pictură în ulei (România) „Căutându-l pe Modigliani”. Expoziția va putea fi vizitata în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022.

27 septembrie 2022, ora 19:00 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
MEMORII SONORE – Muzica românească în trecut şi prezent, spectacol de sunet şi imagine
Proiect finanțat de AFCN, realizat de Andreea Butnaru – povestitor şi pianist; Adrian Florescu – violonist solist; Florin Mitrea – violoncelist solist; Alin Chelărescu – tânăr compozitor și Andrei Nicolescu – regizor muzical, creator de content vizual. În colaborare cu MusicaViva. Mai multe detalii pe www.memoriisonore.ro

28 septembrie 2022, ora 19:00 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
Recital de pian susținut de Daniele Terribile, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma (Italia).

29 septembrie 2022, ora 19:00 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
ROMANIAN RHAPSODY – concert susținut de flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria) și pianista Mara Dobrescu (România-Franța).

1 octombrie 2022
Ora 16:00: finisajul expoziției și prezentarea lucrărilor realizate în cadrul masterclassului susținut de artistul Igor Sava (Republica Moldova-Italia) cu elevii Liceului de Artă Gh. Tattarescu din Focşani și premierea tinerilor participanți.
Ora 19:00: Ziua Internațională a Muzicii 2022 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
Recital de pian susținut de Eugenio Abruzzese, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia‟ din Roma (Italia).

MASTERCLASS
26 – 28 august 2022 – Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟

Masterclass de video-jurnalism susţinut de Doru Ionescu (jurnalist senior, TVR 2) şi Bogdan Sterpu (editor audio-video, TVR), fiecare cu peste 25 de ani de experienţă zilnică în Televiziunea Română.

26 – 30 septembrie 2022, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟
Masterclass de pictură susținut de acuarelistul Igor Sava (Republica Moldova-Italia)

27 – 29 septembrie 2022 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
Masterclass susținut de pianista Mara Dobrescu (România-Franța)
Masterclass susținut de flautistul Matei Ioachimescu (România-Austria).

28 septembrie – 1 octombrie 2022 – Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia‟ Focşani
Masterclass susținut de pianista Lea Pavarini, profesor și director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma (Italia).

REALIZATOR: ASOCIAŢIA PROPATRIAVOX – FOCȘANI
CU SUSŢINEREA : CONSILIUL JUDEŢEAN VRANCEA
CU PATRONAJUL: Ambasada Republicii Italiene în România, Institutul Italian de Cultură din București
PARTENERI: Primăria Municipiului Focşani, Corpul European de Solidaritate, Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură, Festivalul Internaţional „Propatria‟, Teatrul Municipal Focşani, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia‟ Focşani, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia‟ din Roma, Muzeul Naţional „George Enescu‟, Asociaţia culturală româno-italiană „Propatria‟, Liceul de Artă „Gh.Tattarescu‟ din Focșani, Colegiul Național „Unirea‟ din Focșani, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Episcopia Romano-Catolică Iași, Universitatea „Al. I.Cuza‟, filiala Focşani, Hubart Agency, EdYouaction, Asociaţia „Pro Contemporania‟, Ansamblul „Țara Vrancei‟.
COLABORATORI : Caspro Publicitate, Casa Vrânceană, Sara Resort,
SPONSORI : Kaufland România, Autovip, 5to Go, Corso, Gariana, R’Eva, Allure Travel, OrthoartLab
(…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?