Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Focșănenii abonați la ENET, câștigătorii sezonului rece; prețul gigacaloriei rămâne la 285 lei

Focșănenii nu vor plăti mai mult la ENET pe gigacalorie în această iarnă indiferent de evoluția prețurilor la gaze naturale. Primarul Cristi Misăilă a anunțat că prețul facturat către populație va rămâne la 285 lei pe gigacalorie, iar diferenţa între preţul de producţie şi cel facturat va fi suportată de la bugetul local. Este vorba de o sumă consistentă, ținând cont că tariful avizat de cei de la ANRE în luna martie 2022 stabilea prețul unei gigacalorii la 861,2 lei. „Diferenţa între preţul de producţie şi cel facturat către populaţie va fi suportată din bugetul local, sub formă de subvenţii. Doar efortul bugetar privind subvenţia la apă caldă şi căldură pentru această iarnă ar fi undeva în jur de 12 milioane de lei. Deja am primit o primă solicitare pentru a plăti în avans această subvenţie, în valoare de cinci milioane de lei. Avem banii pregătiţi în buget şi le vom face plata”, a declarat Cristi Misăilă pentru Agerpres. 

Situația de la ENET a fost discutată și la vizita de la Focșani a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Autoritățile locale au prezentat situația, iar liderul PSD a subliniat că producătorii de energie termică vor beneficia de măsuri de sprijin, la fel cum s-a întâmplat în iarna trecută. Primarul Misăilă a precizat: „Parlamentul şi Guvenul lucrează la o schemă de ajutor pentru toate CET-urile din România, suntem şi noi pe listă, avem deja solicitări făcute pentru a ni se asigura resursele financiare, inclusiv se lucrează pentru a se emite o ordonanţă de guvern prin care să se stabilească exact cantităţile necesare de gaze naturale pentru toate CET-urile din România. Suntem pregătiţi şi cu variantă de back-up, avem cele două cazane de apă fierbinte care pot folosi ca şi combustibil păcura, în eventualitatea în care ruşii vor închide robinetul la gazele naturale. Ceea ce nu cred că se va întâmpla, dar noi suntem pregătiţi pentru orice fel de situaţie şi sper eu ca în această iarnă să o trecem cu bine şi să nu avem probleme din punct de vedere al furnizării energiei termice şi a apei calde”.

De altfel, ultimele măsuri stabilite de Guvern plafonează prețurile la gazele naturale livrate clienților casnici dar și producătorilor de energie termică.  „În perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, pentru a asigura în perioada respectivă necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în ordonanța de urgență aprobată de Guvern.

Foto cu rol de prezentare, sursa: Jan van der Wolf – pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?