Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Guvernul a aprobat alocarea a 1,5 miliarde euro pentru infrastructura principală de irigaţii, inclusiv Canalul Siret-Bărăgan

În ședința de Guvern a fost aprobată ieri finanțarea lucrărilor la Canalul Magistral Siret- Bărăgan, etapa I, până la km 23. Prin actul normativ a fost aprobată lista amenajărilor de irigaţii pentru care se acordă din nou caracterul de utilitate publică. Prefectul Nicușor Halici a arată că astfel se determină prioritizarea acestor investiții la Programele de Finanțare Naționale și Europene, fiind unul dintre pașii necesari pentru a începe efectiv construcția Canalului Siret – Bărăgan pe cei 23,6 km rămași de executat, precum și lucrările din bazinele și amenajările hidrografice care pot fi utilizate pentru irigarea terenurilor arabile. În județul Vrancea sunt prevăzute lucrări pentru amenajări care totalizează o suprafață de 34.252 hectare ce va putea fi irigată, respectiv Amenajarea de irigații Ciorăști-Măicănești: 10434 hectare, Amenajarea de irigații Putna: 2385 hectare, Amenajarea de irigații Biliești-Slobozia Ciorăști: 14971 hectare, Amenajarea de irigații Suraia – Vadu Roșca: 2795 hectare, Amenajarea de irigații Ruginești-Pufești- Panciu: 2702 hectare, Amenajarea de desecare Biliești – Slobozia Ciorăști: 4564 hectare. Mulțumesc premierului României și ministrului Agriculturii, care nu doar că au înțeles necesitatea și importanța agriculturii în viața noastră, ci au și început deja să vină cu primele măsuri astfel încât o cât mai mare suprafață de teren arabil al României să devină irigabilă“, a spus prefectul Nicușor Halici.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca, până în 2027, suma de 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura principală de irigaţii, desecare şi drenaj, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, transmis miercuri AGERPRES. „În Şedinţa Guvernului din 3 august 2022 a fost adoptată Hotărârea privind reacordarea recunoaşterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii sau a părţilor de amenajări de irigaţii, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România (PNI). Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul naţional, care vor fi alocate până în anul 2027. Prin prezentul act normativ se aprobă lista pentru amenajările de irigaţii pentru care se reacordă caracterul de utilitate publică, dar şi modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, actul normativ vizează o serie de acţiuni, printre care: creşterea viabilităţii economice a sistemelor de irigaţii, prin amenajări de irigaţii noi (de la 101 la 189), sporind astfel suprafaţa irigată de la 1.800.679 hectare la 2.616.859 hectare; înfiinţarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj cu suprafaţa de 695.142 hectare; creşterea numărului de amenajări de irigaţii de la 89 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I, între km 0+000 şi km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I între km. 0+000-km.23+372); majorarea numărului de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii de la 531 la 666; modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv până la sfârşitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare în cadrul Planului Naţional Strategic, prin care se vor sprijini investiţiile în infrastructura secundară de irigaţii, precum şi investiţiile în sistemele de irigaţii la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene.

De asemenea, va fi schimbat titlul programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în Programul naţional de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigaţii şi infrastructurii de desecare şi drenaj. Prin acest program, MADR îşi propune ca sistemul de irigaţii din România să poată beneficia de un sprijin financiar mult mai mare, fiind astfel îmbunătăţite condiţiile de dezvoltare şi creştere, precum şi obţinerea de cantităţi mărite de producţie la hectar, notează ministerul de resort.

Sursa foto: Facebook/Instituția Prefectului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?