Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Evaluarea Națională 2022. SUBIECTELE de la Limba și literatura română „au fost ușoare‟!

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut astăzi prima probă scrisă a examenului de Evaluare Națională, respectiv proba la Limba și literatura română. Emoționați și nerăbdători în același timp, elevii vrânceni au intrat dimineață în centrele de examen cu speranța că vor ieși cu zâmbetul pe buze. Unii dintre ei au venit alături de părinți, alții singuri, însă cu toții la fel de emoționați. „Acum este momentul să demonstreze ce au învățat în gimnaziu‟, a spus dimineață o mămică, în timp ce-și îmbrățișa fiul care se pregătea să intre în centrul de examen de la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani.

Potrivit edupedu.ro, absolvenții clasei a VIII-a au primit varianta 4 a subiectelor elaborate de „Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, instituție din subordinea Ministerului Educației. Potrivit subiectelor primite de elevi, textele suport, la prima vedere, au fost din «Toate pânzele sus», de Radu Tudoran și «Frânturi din viața lui Delavrancea», de Cella Delavrancea. Pe baza acestora au fost câte 9 itemi (cerințe) la primul text și 8 pentru al doilea‟. La al doilea subiect, elevii au avut de scris un text narativ de minimum 150 de cuvinte în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, „incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici‟.

SUBIECTELE la Evaluarea Națională, proba la Limba și literatura română:

sursă: Prof. Cristea

A fost ușor‟

Candidații au avut la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva cele două subiecte, iar la ieșirea din săile de examen aproape toți au spus că a fost ușor. „Subiectele au fost ușoare. Ne-au dat să facem o compunere. A fost mult mai ușor decât la simulare Nu m-am gândit încă la ce liceu voi merge, dar mi-ar plăcea la Pedagogic. La doresc succes colegilor la proba de la Matematică‟, a spus Maria, la ieșirea din centrul de examen de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare‟ Focșani. Ușoare i s-au părut subiectele și colegei ei de școală, Ștefania: „A fost ușor. Ne-au dat să facem o povestire și să explicăm ce am făcut într-o vacanță. La primul subiect am avut ceva de încercuit. A fost cam la fel ca la simulare. La simulare am luat 4,50. Acum mă aștepot la un 5,50. La Matematică am emoții mai mari pentru că nu am învățat prea mult. M-am axat mai mult pe română. Mă gândesc să mă înscriu la Liceul nr. 4, la Turism și alimentație‟.

Dacă la primele ore ale dimineții candidații la Evaluarea Națională erau copleșiți de emoții, după examen, părinții au fost cei care au preluat emoțiile. „Într-adevăr, sunt emoționată, nu doar că sunt mămica unui elev de clasa a VIII-a, ci și în calitate de fost diriginte al unei clase a VIII-a. Am convingerea că toți copii s-au descurcat foarte bine. Este o școală cu renume, unde copiii sunt foarte bine pregătiți. Ei au lucrat mult în ultimii ani și cu siguranță că s-au descurcat onorabil. Așteptăm note mari și foarte mari. Subiectele au avut un nivel de dificultate mediu așa cum au spus elevii la ieșirea din sală. Au lucrat toate tipurile de subiecte. Este o chestie de atenție. Din punctul meu de vedere, niciun exercițiu nu a pus dificultăți. Nu a fost nicio capcană. Așa cum a promis domnul ministru, într-adevăr au fost subiecte accesibile tuturor. Cei care au lucrat vor primi note foarte bune‟, este de părere prof. Marcela Ghiuță, profesor la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani.

Pregătită să se înscrie la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani, la profilul Științe ale naturii, Roxana, absolventă a Școlii nr. 10 Focșani este mulțumită că a trecut cu brio de prima probă scrisă a examenului de Evaluare Națională: „subiectele au fot mult mai ușoare față de simulare. La simulare am luat 9,50, iar acum mă aștept la 9.70. După mine, niciun subiect nu a fost complicat. La Matematică nu am prea mari emoții, mai multe am avut la Română pentru că la Matematică sunt mai mult date exacte‟. Frații Gabriel și Ioan au ieșit în același timp pe poarta Școlii nr. 10 Focșani, convinși că vor primi la proba scrisă de la Română peste 9. „A fost destul de ușor. În general, au fost subiecte ușoare. Subiectele de la gramatică au fost puțin încurcate, în sensul în care trebuia să ne gândim puțin mai mult. Ne așteptăm la note peste 9, poate chiar 9,50. La Matematică avem emoții mai mari. Va fi mai greu, probabil. Ne gândim să ne înscriem la «Unirea» sau la «Cuza», pe mate-info sau bio-chimie‟, au spus cei doi frați.

Potrivit situației centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, anul acesta, la sesiunea iunie 2022 a examenului de capacitate, s-au înscris 2.693 de elevi. La nivelul județului au fost organizate 83 de centre de examen și două centre zonale de evaluare. Evaluarea Națională continuă joi, 16 iunie, cu proba scrisă la Matematică. „Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și 24 iunie (în intervalul orar 08.00 – 12.00), la centrele de examen. Același interval orar se va respecta și în cazul contestațiilor depuse/transmise prin mijloace electronice.

Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Contestațiile se vor soluționa în perioada 24-29 iunie 2022. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 30 iunie‟, au transmis reprezentanții IȘJ Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?