Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO! ÎPS Ciprian a sfințit frunzele de nuc, acestea simbolizând limbile ca de foc sub forma cărora Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli

În ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh, duminică, 12 iunie 2022, Catedrala Unirii din municipiul Focșani a fost plină de credincioși, care au participat la Sfânta Liturghie și la Vecernia specială, numită „a plecării genunchilor”. Slujbele au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, în lăcașul de cult cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”.

Cuvântul de învățătură referitor la sărbătoarea Rusaliilor sau a Cincizecimii a fost rostit de Chiriarhul locului, care a arătat că predica Sfântului Apostol Petru din ziua Pogorârii Sfântului Duh a dus la constituirea primei comunități creștine.

„În urma acelei predici, ascultătorii, copleșiți de evenimentul în sine, dar și de cuvintele înțelepte ale Sfântului Apostol Petru, și-au dat seama că orice întrebare cu privire la minunea respectivă era de prisos; pătrunși la inimă, n-au mai putut întreba decât un singur lucru: «Bărbați frați, ce să facem?» (Fapte 2, 37), iar Petru le-a răspuns: «Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt!» (Fapte 2, 38); un îndemn pe care cei prezenți l-au împlinit întocmai, după care s-au botezat în numele lui Iisus Hristos, împărtășindu-se și ei de harul Sfântului Duh, care i-a transformat în oameni noi, adică în ucenici ai Mântuitorului. Ei au fost primii creștini ai Bisericii pe care Fiul lui Dumnezeu întrupat a întemeiat-o, în chip tainic, prin Jertfa de pe Crucea Golgotei, iar în chip văzut, în ziua Cincizecimii, prin lucrarea Sfântului Duh asupra celor care au crezut în El. În ziua aceea, s-au botezat ca la trei mii de oameni, iar peste câteva zile, în urma predicii și minunilor săvârșite de către Sfinții Apostoli Petru și Ioan, s-au mai adăugat două mii de suflete”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Potrivit tradiției Bisericii, după Sfânta Liturghie, s-a oficiat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia Părintele Arhiepiscop Ciprian și preoții slujitori au citit șapte rugăciuni de invocare a ajutorului Preasfintei Treimi. La finalul slujbei, Ierarhul a sfințit frunzele de nuc prin stropirea cu aghiasmă, care au fost împărțite apoi credincioșilor, acestea simbolizând limbile ca de foc sub forma cărora Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Mai multe imagini pe – https://arhiepiscopiabzvn.ro/pogorarea-sfantului-duh-sarbatorita-la-catedrala-unirii-din-focsani.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?