FOTO: Polițiștii vrânceni îi învață pe elevi cum să nu discrimineze

0
113

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII ÎN JUDEȚUL VRANCEA
*Săptămâna Prevenirii Criminalității a debutat la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea cu dezbateri pe linia prevenirii discriminării.*

Suntem diferiți, dar egali în drepturi!” a fost mesajul polițiștilor vrânceni.
În perioada 22 – 27 mai a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalitații, organizează cea de a XVI-a ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”. Luni, 23 mai, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat un eveniment împreună cu DJTS Vrancea, cu scopul de a transmite mesaje concrete de informare cu privire la cauzele şi consecinţele acestora, precum şi îndemnul de a nu rămâne în pasivitate şi de a lua atitudine, în vederea prevenirii oricărei forme de discriminare. Discuțiile cu elevii s-au centrat pe prezentarea noțiunilor generale privind discriminarea, tipuri de stereotipuri întâlnite în viața cotidiană, precum și modul de raportare la aceste aspecte. De asemenea, polițiștii au informat copiii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege. Elevii au vizionat materiale educativ-preventive și au vorbit cu polițiștii despre prejudecăți, dar și despre legislația în vigoare privind discriminarea.
În parcul Joffre din Mărășești, situat în zona adiacentă unei unități de învătământ, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o activitate cu elevii pentru prevenirea discriminării și prevenirea violenței. La activitatea nonformală, elevii au expus lucrările realizate, care au transmis mesaje de respect, nediscriminare, descurajarea violenței fizice și psihologice.
De cele mai multe ori prejudecățile și stereotipurile neconștientizate generează discriminare care poate fi dificil de identificat și gestionat. De aceea, este foarte important să avem cât mai multe informații pentru a evita astfel de situații. Recomandările polițiștilor au îndemnat la toleranță, responsabilitate, cunoașterea drepturilor și obligațiilor în astfel de situații.
Ce este discriminarea?
✓ Discriminarea reprezintă orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă pe care o persoană/un grup o manifestă faţă de o altă persoană/un alt grup pe baza unor criterii precum: rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată.
Daca te afli într-o situație care ar putea fi discriminatoare, informează-te accesând site-urile www.cncd.org.ro,
www.antidiscriminare.ro. Obiectivul acestor acțiuni este informarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni. Zilele viitoare, acțiunile se vor concentra pe violența domestică, disparițiile de minori, siguranța pe stradă și acasă, precum și siguranța în mediul online.
Marți, 24 mai 2022, polițiștii vor desfășura acțiuni pentru prevenirea violenței domestice, avându-se ca scop promovarea programelor/campaniilor de prevenire a violenței domestice reprezentând orice agresiune fizică, psihică, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiași familii.

Sursa text și foto: Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here