Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Mădălin Ghiuler predă matematică la LPS Focşani și e profesor MERITO 2022

Matematica salvează viitorul

„La geometrie, de exemplu, anumite tehnici de rezolvare trebuie scrise. Când deschizi caietul, zici că-i caiet de română, pentru că vreau ca elevul să înțeleagă lecția mea 90% și dacă nu este în clasă.”

Un copil trebuie să-și dorească foarte tare să meargă la școală ca să parcurgă pe întuneric șase kilometri pe jos până acolo, pe lângă păduri și prin pășuni, pregătit de întâlniri cu câini sau cu lupi. Să ajungă împăcat cu ideea că, din cauza noroiului de pe haine și a apei care se aude din cizme, după ce a trecut prin bălți adânci, profesorii s-ar putea să nu-l scoată la tablă de rușine. Prin acest exercițiu de voință a trebuit să treacă și Mădălin Ghiuler, născut în 1996, în satul Mahriu din județul Vrancea.

A intrat în clasa I la nici șase ani și jumătate, știind deja de la mama literele, cifrele, ba chiar să adune și să înmulțească. A învățat într-o clasă simultană, cu câte un învățător suplinitor nou în fiecare an. Pentru gimnaziu a trebuit să meargă la școala din centrul comunei, până unde parcurgea două ore pe jos și unde s-a văzut înconjurat de elevi care știau să scrie compuneri, desenau, vorbeau franceză și aveau noțiuni de geografie și istorie. El nici nu înțelegea toate cuvintele pe care le foloseau ei.

În clasa a VI-a a început să meargă cu părinții la câmp sau cu animalele pe pășune și ajungea la școală două, trei zile pe săptămână. Joia și vinerea le considera oricum zile de weekend. Până în clasa a VIII-a, când noua profesoară de franceză, care avea ore fix în aceste zile, i-a transmis lui Mădălin că îl lasă repetent dacă nu vine la școală. El nu auzise până atunci o astfel de amenințare.

Își amintește exact data, 6 noiembrie 2009, când s-a dus la ora de franceză, a citit lecția și a luat nota 8. Profesoara i-a promis că o să-i fie din ce în ce mai bine dacă vine la școală.

„Nu m-a criticat, nu m-a mustrat de ce n-am venit până atunci, nu m-a amenințat că mă lasă repetent”, povestește el. „Acel 8 și niște vorbe calde au fost un start foarte bun pentru mine.”

N-a mai lipsit niciodată joia sau vinerea de la școală și a început să se viseze la liceu.

Articolul integral: proiectulmerito.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?