Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Vrâncenii care închiriază camere turiștilor trebuie să aibă casă de marcat

Vrâncenii care închiriază camere în pensiunile construite în zonele turistice trebuie să folosească aparate de marcat electronice fiscale. Obligația este prevăzută în Ghidul fiscal elaborat de ANAF pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală. Finanțiștii arată că veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unor camere situate în locuinţele proprietate personală se încadrează în categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. În acest caz, trebuie plătit un impozit calculat la normă de venit, la care se poate aplica pentru reduceri de 30% dacă locuința este în mediul rural, dacă lipsește cel puțin una dintre utilitățile apă, electricitate, gaz, canalizare, dacă suprafața locuinței închiriate nu depășește 15 mp sau grupul sanitar nu este pus în exclusivitate la dispoziția turiștilor. Însă, dacă în cursul anului, sunt închiriate mai mult de 5 camere, în anul următor se va trece la un regim de impunere în sistem real, impozitul urmând să fie calculat în baza datelor din contabilitate. „Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală și încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populație, au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, se arată în Ghidul elaborat de ANAF. 

Finanțiștii precizează că persoanele care obțin venituri din închirieri trebue să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), până la data de 25 mai. De asemenea, pe canalul de Youtube ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală, sunt disponibile materiale video referitoare la modalitatea de  completare a declarației unice pentru persoanele fizice care realizează venituri din chirii. 

Ghidul este disponibil pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la următorul link – https://bit.ly/3lhGOOf 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?