Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Deputatul social-democrat Laurențiu Marin anunță vești bune pentru viticultorii vrânceni

Vești bune pentru viticultorii vrânceni, anunță deputatul social-democrat Laurențiu Marin pe pagina sa de Facebook. Ministerul Agriculturii intenționează să susțină producția de struguri de masă în anul 2022, prin acordarea unei subvenții de 1.200 euro/hectar, care se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021.  

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se acordă pentru plantaţii cu struguri de masă pentru o suprafaţă de minimum 1.000 mp şi maximum 10 ha, inclusiv, şi se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2022. 

Suma care va fi pusă la dispoziția fermierilor este de 15 milioane de lei, aproximativ 3 milioane de euro! „Consider că măsura propusă de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este o măsură importantă pentru viticultorii vrânceni și nu numai, prin care se dorește micșorarea importurilor de struguri de masă și susținerea producătorilor autohtoni. Și, foarte important, prin această măsură se urmărește și o scădere a prețurilor la acest produs, așa cum se întâmplă în prezent cu prețul la roșii, după creșterea producției interne“, a declarat deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin.

Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, având un patrimoniu viticol de 27 mii hectare, reprezentând 11% din totalul terenului agricol al judeţului şi circa 10% din suprafaţa viticolă a României. Vrancea este lider naţional atât ca suprafaţă cât şi sub aspectul producţiei de struguri. Doar la nivelul județului Vrancea sunt înregistrate peste 4800 hectare cultivate cu struguri de masă! În acest context decizia de susținere a producătorilor de struguri prin acest ajutor de minimis este o gură de oxigen într-o perioadă în care scumpirile la carburant și substanțele de întreținere a viilor pun presiune pe podgorenii vrânceni.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?