Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Grindă a pus gând rău obștilor vrâncene

Fostului penelist, actual deputat al nimănui (sau cum s-ar zice neafiliat) Ion Ștefan zis Grindă i s-a pus pata pe pădurile administrate de obștile vrâncene, în contextul milioanelor de euro oferite în PNRR pentru lucrările de împădurire. Grindă cel cu laptopurile mici s-a trezit vorbind într-un interviu la TVR despre pădurile din Vrancea și obștile din județ. Obștile sunt cel mai mare proprietar privat de pădure din Vrancea, cu un patrimoniu forestier care a făcut cu ochiul afaceriștilor din domeniul exploatării forestiere. De această dată, deputatul Grindă a pozat în salvator al comunităților vrâncene unde sunt funcționale obștile de moșneni; obști care asigură lemnul de foc pentru membri, care oferă dividende și, în funcție de posibilitățile financiare, ajută la dezvoltarea comunităților prin investiții în școli, cabinete medicale, infrastructură. 

Sub pretextul banilor europeni, deputatul Grindă vrea acum să schimbe modul în care funcționează aceste obști. Nu contează că fiecare obște are un statut, că toate obștile sunt înregistrate legal și funcționează conform legislației românești. În interviul menționat, deputatul se plânge că în Vrancea este o situație specială deoarece multe păduri aparțin obștilor și de aceea nu pot fi accesate fonduri europene prin PNRR pentru împăduriri. „Trebuie să venim în sprijinul acestor comunități locale, să așezăm proprietatea și modul de administrare a acestor obști într-un cadru legal adecvat acestor timpuri. În marea majoritate a localităților de munte unde sunt aceste obști sunt întregi scandaluri, primarul se ceartă cu președintele obștii, cetățenii se ceartă cu președintele obștii”, a spus deputatul. 

După logica lui Grindă, ar trebui schimbată și legislația partidelor politice pentru că politicienii se ceartă în Parlament. Însă deputatul a mai arătat și că habar nu are de PNRR și cum vor fi cheltuiți banii europeni. Mai exact, a declarat că, datorită modului de organizare a obștilor, acestea nu sunt prinse la finanțare pentru lucrările de împădurire din PNRR. „Dat fiind modul de organizare a acestor proprietăți, ele nu au fost și nu sunt cuprinse la finanțare, nici pe fonduri europene, nici pe PNRR”, a adăugat deputatul. Afirmații care nu se regăsesc niciunde în PNRR. Dacă ar fi fost curios că lectureze câteva pagini din PNRR referitoare la împăduriri, ar fi aflat că „lucrările de refacere sau reconstrucție ecologică se vor face indiferent de tipul proprietății chiar și în situațiile în care proprietarul terenului nu poate fi identificat. În cazul din urmă se vor modifica prevederile legale, astfel încât responsabilitatea efectuării unor astfel de intervenții să poată fi transferată autorităților competente”. Mai mult, la pagina 14 din același capitol al PNRR se precizează clar care sunt beneficiarii acestor lucrări. „Campania de împădurire / reîmpădurire va fi gestionată de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor în colaborare cu Gărzile forestiere, iar beneficiarii eligibili pentru finanțare sunt: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, proprietari sau administratorii de pădure publici (Unități Administrativ Teritoriale sau diviziuni ale acestora pentru Municipiul București, inclusiv parteneriatele între acestea) sau privați, proprietari de terenuri pretabile împăduririi (ex. terenuri degradate, terenuri agricole și intravilan etc.)”, se menționează în PNRR. Așadar, încă o dată pentru Grindă cel cu CNP: „beneficiarii eligibili pentru finanțare sunt (…) proprietari sau administratorii de pădure publici (…) sau privați”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?