Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Președintele Toma face un anunț mult așteptat: Fostul Palat al Justiției va fi redat curând circuitului public! Aici va funcționa Muzeul Vrancei!

Fostul Palat al Justiției va fi redat circuitului public, iar aici va funcționa Muzeul Vrancei. Anunțul a fost făcut miercuri de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, care a vizitat șantierul de la acest obiectiv de investiții. Liderul administrației județene s-a declarat mulțumit de stadiul și de calitatea lucrărilor. „Proiectul refacerii clădirii care a găzduit Palatul de Justiție din Focșani, un imobil vechi de peste 100 de ani, se apropie de final. Suntem pe un șantier al Consiliului Județean Vrancea, este o lucrare care va desăvârși arhitectura județului Vrancea și care urmează să fie finalizată înainte de termen, astfel încât valorile de patrimoniu pe care le are Muzeul Vrancei, să le putem expune la adevărata lor valoare. Așa cum înaintașii noștri au făcut posibil să aibă o clădire frumoasă, noi astăzi suntem în situația să conservăm ceea ce ne-au lăsat cei dinaintea noastră. Reabilitată cu fonduri europene, clădirea va găzdui Muzeul Vrancei și va reprezenta un punct de atracție veritabil pentru vrânceni și pentru turiști. Vrancea are viitor!“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul ,,Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei, Clădirea Tribunalului Județean”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Termenul de execuție a lucrărilor este de 30 de luni, de la data semnării ordinului de începere a acestora, executantul fiind Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL.

Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Tribunalul Județean Vrancea, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale, prin transformarea acestui imobil în Muzeul Vrancei și redarea acestuia către publicul vizitator. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 20 milioane de lei, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Vrancea este de aproximativ 10 milioane de lei.

Clădirea fostului Tribunal Vrancea este construită în anul 1909 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, personalitate focșăneană care vinde terenul, aflat în proprietatea prefectului județului Putna în 1908, special pentru a se construi Palatul de Justiție. Împreună cu celelalte monumente din zonă – Banca Națională, Palatul Administrativ, construite în același stil – mențin aspectul de oraș românesc al Focșaniului de la finele secolului al XIX-lea începutul sec XX. Clădirea, amplasată în zona centrală a orașului Focșani, a fost realizată după planurile arhitecților Al. Clavel și C. Baicoianu.

CJ Vrancea reabilitează și imobilele „Casa Tatovici” și „Casa Alaci“

Consiliul Județean are în derulare lucrări la mai multe imobile de patrimoniu, din care amintim Casa Tatovici și Casa Alaci. Proiectul „Consolidare și restaurare Secția de științe ale naturii și acvariu – Casa Tatovici” are o valoare totală a lucrărilor de proiectare și execuție de 1,7 milioane de euro. Obiectivul de investiții este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Au loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior, care vor pune în valoare Secția de Științe ale Naturii și Acvariu, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale și redarea acestuia către publicul vizitator. Termenul de execuție al lucrărilor este de 34 de luni. Casa Tatovici, amplasată vizavi de Biserica Catolică, este una dintre clădirile de referință din municipiul Focșani, ce păstrează specificul orașului românesc de secol al XIX-lea.

În imobilul ”Casa Alaci” funcționează Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a contractului este de 4,6 milioane lei. „Un proiect deosebit de important pentru protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al județului Vrancea este cel al reabilitării „Casei Alaci”. În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/pietonale din jurul monumentului, vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale și va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii“, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?