Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Ce a descoperit Camera de Conturi Vrancea la primării: convorbiri internaționale, amenzi și servicii de catering plătite din bani publici

Camera de Conturi Vrancea a constatat o serie de nereguli în activitatea administrațiilor locale pentru care a fost estimat un prejudiciu de 5,9 milioane lei. Mare parte a neregulilor se referă la achizițiile făcute de administrațiile locale, la utilizarea fondurilor pentru investiții. Auditul efectuat de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea în 2021 pentru anul financiar 2020 a găsit situații în care, de la bugetul local, au fost achiziționate servicii de catering fără bază legală, au fost achitate convorbiri telefonice internaționale nejustificate sau amenzi CNAIR care ulterior nu au fost recuperate de la persoanele implicate. 

Potrivit raportului de audit al Camerei de Conturi Vrancea pentru 2021, au fost constatate cazuri de „plăţi nelegale pentru cheltuieli aferente unor lucrări de investiţii neefectuate, fără existența unor documente justificative care să confirme executarea acestora, pentru lucrări supraevaluate prin utilizarea unor prețuri unitare la materiale, mai mari decât cele reflectate în ofertă, sau pentru lucrări neconforme cu cerințele din proiectul tehnic și detaliile de execuție”. Raportul Camerei de Conturi menționează că au fost aplicate două sancțiuni contravenționale de 10 mii lei pentru două entități unde au fost constatate încălcări ale legislației cu privire la achizițiile publice. 

Camera de Conturi Vrancea a realizat, anul trecut, acțiuni de audit financiar la 25 unități administrativ-teritoriale, respectiv județul Vrancea, Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și 20 comune. În urma acțiunilor de audit au fost constatate 252 abateri de la legalitate și regularitate. Cele mai multe nereguli, 198, au afectat corectitudinea datelor din evidența tehnico-operativă și contabilă, preluate în situațiile financiare, evaluate la 124,3 milioane lei. Au mai fost constatate 22 abateri care au condus la estimarea unor venituri nerealizate la bugetele locale în valoare de un milion de lei dar și 32 abateri, cu un prejudiciu la bugetele locale de 5,9 milioane lei. 

Printre neregulile constatate de Camera de Conturi Vrancea și care ar fi condus la nerealizarea de venituri la bugetele locale se numără neutilizarea formularelor tipizate prevăzute de legislația în vigoare pentru activitatea de stabilire a impozitelor și taxelor locale; neorganizarea sau organizarea necorespunzătoare a serviciilor comunitare de utilități publice, neasigurarea resurselor financiare prevăzute de lege pentru acoperirea integrală a cheltuielilor de funcționare a serviciilor publice; neconcordanțe între suprafețele de teren înregistrate în registrul agricol și cele înscrise în evidența fiscală; închirierea unor bunuri din patrimoniul public sau privat, fără aprobarea autorității deliberative și fără organizarea unei licitații, în condițiile legii; menținerea nejustificată în evidența fiscală și contabilă a unor creanțe provenind din amenzi, în cazul unor contribuabili persoane fizice decedate; vânzarea la preț subevaluat a bunurilor aparținând domeniului privat al unității administrativ-teritoriale; nedeclararea, în vederea impunerii, a tuturor mijloacelor de transport înmatriculate la nivelul localităților, aspect care a rezultat din suprapunerea datelor de evidență ale autovehiculelor, furnizate de serviciul de specialitate pe linia înmatriculărilor auto, cu cele existente în evidența fiscală. 

Bugetul autorităților publice din Vrancea a depășit un miliard de lei

Bugetul autorităților publice din Vrancea a depășit un miliard de lei în 2020, arată ultimul raport de audit al Camerei de Conturi Vrancea. Veniturile administrațiilor locale din Vrancea au fost de 1,13 miliarde lei iar cheltuielile au depășit 1,17 miliarde lei. A fost al doilea an consecutiv în care execuția bugetul local din Vrancea s-a încheiat cu un deficit, în sumă de 36,1 milioane lei. Deficit s-a înregistrat și în cazul bugetelor instituțiilor subordonate, finanţate integral sau parțial din venituri proprii și al bugetelor creditelor interne. Raportul Camerei de Conturi Vrancea atrage atenția că resursele financiare ale administrațiilor locale sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor. Astfel, funcționarea administrației locale se sprijină în continuare, într-un procent semnificativ, pe sumele alocate de la bugetul de stat, sub forma cotelor și sumelor defalcate din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Aceasta în condițiile în care, din analiza încasărilor realizate a reieșit că veniturile proprii din impozite și taxe au fost încasate într-un procent de aproape 90% față de prevederile definitive. „Sursele care reprezintă efortul propriu al unităților administrativ – teritoriale la constituirea veniturilor, respectiv veniturile proprii din impozite, taxe și alte venituri, reprezintă, ca pondere, doar 11,6% din totalul veniturilor încasate la bugetul local, nivel inferior celui înregistrat în anul 2019, de 14,5%. În același timp, contribuția bugetului de stat și a celorlalte bugete la finanțarea administrației publice locale, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și subvenții este de peste 58,9% din total, nivel comparabil cu cel din anul precedent”, menționează raportul Camerei de Conturi Vrancea pentru 2021. 

Acesta menționează că sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate au avut un grad de realizare de doar 29,2%. Un procent foarte mic ceea ce, menționează Camera de Conturi, „scoate în evidență, în continuare, un management defectuos al autorităților publice locale în domeniul accesării, la nivelul potențialului real, a resurselor aferente proiectelor cu finanțare europeană”. De asemenea, raportul menționează că, în 2020, cheltuielile de personal reprezintă aproape o treime din total (29%), urmate de cheltuielile de capital (24%) și de cele cu bunuri și servicii (19%), nefiind înregistrate evoluții semnificative în comparație cu anul precedent. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?