Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

FOTO: Primul Punct Gastronomic Local din Vrancea a fost deschis în comuna Soveja

Casa Poienița, primul Punct Gastronomic Local (PGL) din Vrancea, a fost deschis în comuna Soveja de familia Alin Turcu. Casa Poienița este amplasată în Poiana Punga, una dintre cele mai frumoase și vizitate zone ale comunei Soveja. Meniul pe care îl oferă Casa Poienița respectă condițiile impuse prin autorizarea ca PGL. Aici pot fi găsite produse specifice zonei Soveja, obținute după metode tradiționale. De altfel, prin definiție, meniul unui punct gastronomic local trebuie să fie diferit de cel al restaurantelor. Astfel, punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă, respectiv cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert. Meniul trebuie preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării, locația fiind autorizată sanitar-veterinar.

Autorizarea primului PGL la Soveja confirmă eforturile făcute de autoritățile locale din comună pentru dezvoltarea turismului în una dintre cele mai frumoase zone din Vrancea. În urmă cu un mai puțin de un an, la sediul Primăriei Soveja au avut loc cursurile organizate de Agenția Națională a Zonei Montane pentru persoanele care doreau să înființeze puncte gastronomice locale. Înființarea acestor mici afaceri de familie reprezintă o soluție pentru revitalizarea turismului în Soveja, cu accent pe produsele obținute local după metode tradiționale.

Conform legislației românești, punctele gastronomice locale sunt considerate mici afaceri de familie unde turiștii pot servi un meniu zilnic realizat din produse locale. Un Punct Gastronomic Local este „o unitate de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”. Pregătirea profesională a celor care vor să deschidă asemenea mici afaceri este realizată prin cursurile gratuie organizate în județ prin Oficiul de Dezvoltare Montană Vintileasca. Un asemenea curs va fi organizat, în perioada 4-7 aprilie, la Poiana Cristei. Participanții la acest program de formare profesională vor primi la final un atestat de participare necesar în cadrul procesului de înregistrare la Registrul Comerțului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?