Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Administrator de bloc acuzat că a „fugit” cu banii de apometre

O femeie din județul Bacău, care a fost pentru o vreme administrator al unei asociații de proprietari din Adjud, a primit o condamnare în județul nostru în urma reclamațiilor făcute de locatari. Oamenii s-au plâns organelor de anchetă că femeia în vârstă de 37 de ani le-a luat sume de bani pentru înlocuirea apometrelor, însă în schimb au primit …nimic. În cursul ancheteia s-a stabilit că, în 2019, administratorul și-ar fi însușit în interes personal suma de 4.235 lei, încasată de la proprietarii de apartamente din blocul respectiv pentru schimbarea apometrelor vechi instalate în apartamente cu unele performante, lucrare ce nu s-a mai realizat. Deși inițial proprietarii au arătat că se constituie parte civilă în proces penal cu sumele achitate, administratorul a acoperit paguba în timpul cercetărilor, astfel că aceștia nu au mai avut nicio pretenţie. Însă, pentru a lămuri faptele semnalate, anchetatorii au căutat indicii inclusiv în procesele-verbale ale ședințelor organizate la nivelul scării, reieșind de aici că inculpata a fost cea care s-a oferit să identifice o societate care să realizeze lucrarea în cauză și totodată să strângă banii necesari. Mai departe, proprietarii au achitat un avans care trebuia remis firmei care urma să se ocupe de apometre, însă ulterior s-a aflat că suma de bani virată de administrator nu era completă.

În fața anchetatorilor, femeia a recunoscut că proprietarii au fost de acord să achite câte 360 lei/ apartament, dar că lucrarea nu s-a mai realizat, întrucât aceștia nu ar mai fi fost de acord cu anumite aspecte legate de montarea apometrelor. Însă aceasta a recunoscut că nu le-a înapoiat banii proprietarilor, motivând că aceștia aveau datorii din neplata taxei de administrare, astfel că a păstrat banii, tot în urma unei decizii anunțate în cadrul unei ședințe de bloc. Numai că, după cum se arată în rechizitoriu, procurorii au verificat procesele-verbale, iar cel legat de o astfel de ședință nu exista la asociație. Mai mult, proprietarii au arătat că erau la zi cu cheltuielile de administrare, în cuantum de 5 lei/ lună, și că nu a existat nicio ședință în care să se discute despre datorii sau să se decidă ceva în acest sens. De aici, procurorii au întocmit rechizitoriu pe numele femeii, sub acuzația de delapidare, iar soluția primei instanțe a fost de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi, inclusiv acela de a mai fi administrator al vreunei asociații de proprietari.

(…)condamnă pe inculpata (…) la 11 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de delapidare, (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 2 ani, reprezentând termen de supraveghere. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Municipiului Bacău, judeţul Bacău sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (DGASPC Bacău) din Municipiul Bacău, judeţul Bacău pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. (…) aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. (…) aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe durata unui termen de 2 ani după executarea pedepsei principale. (…) ia act că a rămas fără obiect acţiunea civilă exercitată de către parte civilă Asociaţia de Proprietari (…)”, se arată în sentință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?