Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Transportatorii vrânceni au reclamat CJ la DNA. „Consiliul Județean a respectat toate prevederile legale”, spune Cătălin Toma

Atribuirea traseelor de transport de persoane din Vrancea a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în urma unei sesizări făcute de mai multe firme de transport public din județ. Acestea au reclamat Consiliul Județean Vrancea la DNA pentru posibile încălcări în ceea ce privește procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciului de transport persoane prin curse regulate județene. Conform newsonline.ro, reprezentanții societăților de transport reclamă posibile fapte de corupție, abuz în serviciu, fals și uz de fals. Sesizarea a fost făcută de operatorii de transport public printr-un avocat, reprezentanții firmelor susținând că sunt nemulțumiți de modul în care Consiliul Județean Vrancea s-a comportat în problema atribuirii traseelor de transport de persoane. Potrivit newsonline.ro, reprezentanții firmelor de transport au reclamat faptul că toată procedura de atribuire ridicată în SEAP este abuzivă și discriminatorie, în favoarea unor anume operatori”. Astfel, transportatorii reclamă faptul că anunțul publicat de CJ Vrancea prin care a declanșat procedura de atribuire prin licitație publică deschisă nu ar fi conform cu documentația aprobată prin hotărârile Consiliului Județean 233/21.10.2021, 259 și 260 din 23.11.2021.

Inițial, în 21 octombrie 2021, prin Hotărârea de Consiliu Județean (HCJ) nr. 233 a fost aprobat Studiul de oportunitate, în vederea stabilirii modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a UAT Județul Vrancea, și a Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate 2022-2028”. Ulterior prin Hotărârea CJ nr. 259 din 23.11.2021, autoritatea contractantă a aprobat modificări ale Hotărârii nr. 233, mai sus referită, mai exact „Aprobarea actualizării anexelor 1, 2 și 3 la Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr. 233 din 21 octombrie 2021 privind aprobarea Studiului de oportunitate, în vederea stabilirii modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a UAT Județul Vrancea, și a Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate 2022-2028”. În aceeași zi, prin HCJ 260 a fost aprobată documentația de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în aria teritorială a UAT Județul Vrancea. Principalele critici aduse de transportatori acestor hotărâri au vizat încălcarea principiului transparenței decizionale, reclamând punctual următoarele aspecte: utilizarea unui Studiu de trafic întocmit, tot pe baza unei proceduri de achiziție publică de servicii, la nivelul anului 2018; neactualizarea datelor privind numărul de călători și necesarul de transport adaptat noilor realități impuse de Pandemia de Covid, în conformitate cu Decizia nr. 66/septembrie 2021 a Consiliului Concurenței; formarea loturilor cu încălcarea dispozițiilor art. 150 alin.2 din Legea nr. 99/2016; impunerea unei cifre de afaceri nerealiste față de realitatea ultimilor doi ani marcați de pandemie; impunerea unui număr mai mare de curse, cu mijloace de transport cu capacități mărite, în condițiile în care pe parcursul anilor 2020-2021 multe curse s-au efectuat fără călători, determinarea artificială a unor valori pe loturi mult prea mari etc., menționează newsonline.ro – https://bit.ly/3NttC5S

Contestația transportatorilor a fost respinsă definitiv la Curtea de Apel Galați

Conducerea Consiliului Județean este convinsă că achiziția publică realizată în acest caz a respectat toate rigorile legale. De altfel, documentația de atribuire a fost verificată inclusiv de Agenția Națională a Achizițiilor Publice și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării. Mai mult, contestația formulată de câțiva operatori de transport public a fost respinsă definitiv de magistrații Curții de Apel Galați.

„Procedura de achiziție publică inițiată de Consiliul Județean Vrancea pentru atribuirea traseelor de transport public județean se derulează cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare și respectă Hotărârile de Consiliu Județean nr. 233/21.10.2021, 259 și 260 din 23.11.2021. Documentația de atribuire publicată de CJ în SEAP a fost verificată și validată de Agenția Națională a Achizițiilor Publice. Contestația formulată de câțiva transportatori la procedura de achiziție publică inițiată de CJ Vrancea a fost respinsă definitiv de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Și în instanță operatorii de transport au pierdut, Curtea de Apel Galați respingând definitiv cererea acestora de suspendare a celor 3 hotărâri care stau la baza licitației. Studiul de oportunitate care a stat la baza documentației este actualizat, fiind realizat în anul 2021. În concluzie, Consiliul Județean Vrancea a respectat toate prevederile legale în ceea ce privește procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciului de transport persoane prin curse regulate județene. Este vorba de o procedură transparentă, derulată prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice conform legislației în vigoare”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Acesta a adăugat că documentația de atribuire a fost verificată și de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării, nota de control fiind încheiată în data de 10 martie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?