Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Postul Sfintelor Paști, prilej de pocăință și speranță. Interviu cu preotul Aurel Boțan

Considerat a fi „un post aspru‟, Postul Sfintelor Paști (care, anul acesta, a început pe data de 7 martie) este, de fapt, o perioadă în care încercăm să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin intermediul postului alimentar, al rugăciunii și al faptelor bune. „Dacă în ceea ce privește postul Crăciunului aveam mai multe dezlegări la pește, de data aceasta, avem doar două dezlegări: pe 25 martie – praznicul Bunei Vestiri și, în cea de-a șasea duminică, duminica Floriilor‟, spune preotul Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I. Însă, trebuie menționat faptul că postul nu se referă doar la abținerea, timp de 40 de zile, de la consumul mâncărurilor de dulce, adică cele care conțin lapte, brânză, carne și ouă.

În post, Porunca Iubirii este „cea pe care trebuie să o exersăm mai mult. Așadar, ținem postul alimentar, încercăm să ne descotorosim de păcatele pe care le facem zi de zi, dar încercăm și să ne iubim cât mai mult aproapele‟, mai spune pr. Aurel Boțan. Deși nu este un post cu dată fixă, Postul Sfintelor Paști, are o întindere fixă, adică 40 de zile. „Sfinții părinți au hotărât, la Primul Sinod Ecumenic, ca Paștile să fie serbat în fiecare an, în prima duminică, după lună plină, după echinocțiul de primăvară‟, explică pr. Aurel Boțan.

Anul acesta, Învierea Domnului (Sfintele Paști) va fi sărbătorită în data de 24 aprilie. Postul Paștelui se încadrează în perioada Triodului „care începe cu 10 săptămâni înainte de Paști. Este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului bisericesc. Perioada aceasta a Triodului are 10 duminici, fiecare cu o importanță aparte. Avem trei săptămâni pregătitoare până la începutul postului, și șase săptămâni de post efectiv. Prima duminică este «Duminica Vameșului și Fariseului», apoi «Duminica Fiului Risipitor» și a treia este «Duminica Înfricoșătoarei Judecăți» sau a lăsatului sec de carne. Prima săptămână a Triodului este specifică prin faptul că în zilele de miercuri și vineri este harți, adică se mănâncă de dulce. În a doua săptămână se postește în zilele de miercuri și vineri, sâmbătă sunt moșii de iarnă, iar duminică este lăsatul sec de carne. Apoi, urmează Săptămâna Albă, sau «Săptămâna brânzei», când, de luni și până duminică, avem dezlegare la toate alimentele, mai puțin la carne. Astfel, în duminica lăsatului sec de brânză se lasă sec pentru Postul Mare‟, explică pr. Aurel Boțan.

„Postul este o perioadă prin excelență de pocăință‟

Postul nu înseamnă dietă! Nu ținem post pentru că ne dorim să renunțăm, cel puțin o perioadă, la consumul alimentelor de origine animală. Postul înseamnă a ieși din confortul zilnic. „Postul este o perioadă prin excelență de pocăință. Am început Postul Sfintelor Paști cu «Duminica Izgonirii lui Adam din Rai». Așadar, noi, la începutul postului ne simțim excluși din Împărăția Lui Dumnezeu, din Rai, și pe toată această perioadă încercăm încet, încet, să revenim în Rai. Pe lângă toate celelalte aspecte alimentare, trebuie, în primul rând, să ținem cont de partea sufletească, care este mult mai importantă‟, spune Aurel Boțan.

Ca să trăiască în armonie și liniște,„omul, în general, trebuie să se ferească de păcate. Canonul pe care-l citim în prima săptămână, canonul Sfântului Andrei Criteanul, ne trece prin istoria Vechiului Testament și a Noului Testament, și ne arată chipuri de pocăință ale oamenilor care au greșit și apoi  s-au pocăit, drepți ai Vechiului Testament, dar și ale celor care nu s-au pocăit‟, mai spune preotul.

Specific acestei perioade de post „este faptul că se săvârșesc toate cele trei Liturghii. În cultul ortodox există trei Liturghii: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, care se săvârșește aproape pe toată perioada anului, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârșește doar de 10 ori pe an (în acest post, în primele cinci duminici) și Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, care se săvârșește de luni până vineri, în Postul Mare, exceptând zilele aliturgice (luni și marți) din prima săptămână. În nicio altă perioadă nu mai avem bucuria de a săvârși toate cele trei Sfinte Liturghii‟, atrage atenția pr. Aurel Boțan.

Ultima săptămână a Postului, cunoscută și drept Săptămâna Patimilor, are o frumusețe deosebită prin slujbele care se săvârșesc, spune preotul. „Din duminica Floriilor, seara încep deniile. În Joia Mare avem Liturghia Sfântului Vasile, pentru a șasea oară în acest post unită cu Vecernia, apoi, joi seara este Denia celor 12 Evanghelii. Vineri, de dimineață, vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Vineri seara este Denia Prohodului. Sâmbătă dimineața, pentru a șaptea oară, se citește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu vecernia. Iar sâmbătă noapte, la ora 00:00,  se împarte Lumina‟, spune pr. Aurel Boțan.

Când putem merge la spovedanie?

În copilărie, observam că în timpul Postului Sfintelor Paști, bunica alegea să meargă la spovedanie în Săptămâna Mare. Mult timp am crezut că așa se obișnuiește. În realitate, putem merge la spovedanie „începând din prima zi a postului. Spovedania trebuie făcută, bineînțeles, la modul voit și conștient, când simți că vrei să te spovedești, spunând duhovnicului ce ai greșit‟, spune pr. Aurel Boțan. Totodată, preotul spune că spovedania „poate fi făcută și în afara postului‟, și asta pentru că „postul nu este o condiție pentru spovedit‟.

De fiecare dată când vorbesc cu bunica, îmi spune că „împărtășania este scumpă‟. De ce? Pentru că Împărtășania este„tratament pentru suflet. Este Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Nu există lucru mai sfânt, mai benefic, mai adevărat și mai bun. Este adevărul absolut. Împărtășania este medicament pentru cel care o primește cu vrednicie, și foc pentru cel care o primește cu nevrednicie‟, explică pr. Aurel  Boțan.

Într-o lume în care problemele devin din ce în ce mai mari, și situația pare fără scăpare, preotul Aurel Boțan ne îndeamnă să ne păstrăm calmul și credința în Dumnezeu: „creștinul nu se teme de nimic. Ne spune Mântuitorul Iisus Hristos să nu ne temem de cei ce ucid trupul, ci de cei ce ucid sufletul. Gândul nostru trebuie să fie unul de bucurie pentru că am intrat în post. Sunt multe probleme pe fața pământului. Bineînțeles, ne doare faptul că este un război aproape de noi, dar cel mai bine este să ne păstram calmi, cu speranța că Dumnezeu ne va ocroti și toate se vor așeza. Nu știm ce va fi în viitor, dar trebuie să ne păstrăm speranța‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?