Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO: „Ajutați-mă să găsesc un medic! Vreau să-l salvez!‟. Marius Chiriță are 12 ani și suferă de Sindromul Noonan

Marius Daniel Chiriță este un băiat cu păr bălai care luptă zi de zi să demonstreze vieții că se poate. În cei 12 ani de viață, copilul, originar din Popești, a stat mai mult prin spitale, înconjurat de medici și asistente. A fost diagnosticat cu Sindromul Noonan la vârsta de 3 ani, o boală care-i afectează creșterea și dezvoltarea. Pe lângă faptul că, la cei 12 ani, Marius Chiriță are statura unui copil cu aproximativ 3 ani mai mic, starea de sănătate a băiatului s-a agravat pe zi ce trece. Iată care sunt diagnosticele puse în urma unei vizite medicale pe care băiatul a făcut-o în luna ianuarie a acestui an: pneumonie interstițială, disfuncție respiratorie mixtă restrictivă, hipotrofie ponderală și staturală, nanism în tratament, sindrom noonan, stenoză largă de arteră pulmonară, prolaps valvă mitrală acută, refulare mitrală, defect septal atril tip ostium secundum, refulare tricuspidiană grad I-II, retard psihic, calcul biliar, sindrom dureros abdominal, testicol necoborât în scrot operat, pectus excavatum operat.

Conform site-ului romedic.ro, cauza sindromului Noonan nu este încă bine cunoscută, fiind identificate 4 gene cauzatoare ale bolii. Sursa citată arată că „din moment ce este o boală genetică, nu există tratament curativ pentru sindromul Noonan. Există doar tratament suportiv și de ameliorare a problemelor existente.”

Mama băiatului, Mirela Bercaru spune că a avut o sarcină cu evoluție normală, născându-l pe Marius la termen, pe cale naturală. Emoționată, mama își ascunde cu greu lacrimile în colțul ochilor și spune că nu mai poate face față gândului că fiul ei nu se simte bine. Nu am avut probleme cu sarcina. Am mers la control, iar doctorul mi-a spus că nu este nicio problemă. Mai am un copil de 21 de ani care este perfect sănătos și o fetiță de 3 ani, din căsătoria actuală, perfect sănătoasă. La Marius, medicii mi-au spus că este ceva genetic. Când Marius avea vârsta de 2 luni, a trebuit să ne ducem cu el la Iași pentru că doctorii ne-au spus că are o problemă la inimă și avea suflu sistolic. La Iași, mi-au spus că pe lângă suflu sistolic, are și un sindrom, pe care aveau să-l descopere medicii mai târziu, respectiv la vârsta de 3 ani. Este vorba despre sindromul noonan, este o boală care-i afectează întregul organismul. Medicii ne-au recomandat să urmeze un tratament cu hormoni de creștere, așa că, de la vârsta de 4 ani, copilul face injecții cu hormoni de creștere. El nu se poate dezvolta ca un copil normal. Acum are 12 ani și doar 21 de kilograme, spune mama copilului.

Acum, starea lui s-a agravat și mai mult‟

Cu toate că pe umerii lui Marius Chiriță apasă povara multor diagnostice, copilul duce o viață relativ normală, merge la școală, încearcă să asimileze cunoștințe, este dornic să se joace și să socializeze. Băiatul este elev în clasa a IV-a la școala din Popești. Reușește să copieze după carte, dar nu poate să învețe. Știe literele, dar nu leagă cuvântul. Sindromul noonan îi afectează coeficientul de inteligență. Îmi spune uneori: «mama, la școală, copiii știu să citească, eu nu știu. Copiii au voie să se joace, eu nu am voie. Nu mai am voie să fac nimic». În ultimul timp, copilul îmi spune că obosește foarte repede, se învinețește la gură, la față, spune că nu poate să respire, se plânge că are dureri în corp. Am fost cu el la investigații și medicii mi-au spus recent că are o gaură în inimă, lucru pe care nu-l știam până acum, poveștește Mirela Bercaru.

În 2016, Marius Chiriță a trecut printr-o intervenție chirurgicală care să-i permită să „respire mai bine‟. El a fost diagnosticat cu «pectus excavatum», adică avea sternul indundat și îi apăsa pe plămâni, lucru care nu-i dădea voie să respire foarte bine. Răcea foarte des, așa că săptămânal aproape eram în spital cu el la tratament. În 2016 a fost operat, medicii punându-i o tijă care să împiedice sternul să apese pe plămâni. Câteva luni după operație, starea lui a fost bună. Apoi au revenit problemele, mai spune mama băiatului.

Din șase în șase luni, mama spune că merge cu băiatul ei la Iași pentru investigații medicale și analize de laborator, iar costurile deplasărilor, tratamentelor și analizelor, deși ridicate, reușește să le acopere din „economii‟. Financiar, nu pot spune că nu ne-am descurcat până acum, pentru că eu am salariu fiind asistenta personală a fiului meu, soțul lucrează pe unde poate, avem alocațiile copiilor, fostul soț, tatăl lui Marius, îi plătește pensia alimentară și, de la lună la lună, reușim să punem și câțiva bani deoparte, spune Mirela Bercaru.

După ce a aflat că fiul ei are toate intestinele inflamate, dar și coloana vertebrală, venele de sânge, vena principală de la creier și cea de la inimă, Mirela Bercaru nu mai are liniște. Medicii i-ar fi spus că „nu se mai poate face nimic‟, însă femeia vrea să meargă la un alt spital sau un alt medic care să-l evalueze pe Marius. Acum se învinețește la față, rămâne fără aer, îl doare spatele, i s-a umflat un umăr, se îneacă atunci când bea apă, nu are poftă de mâncare – lucru specific sindromului noonan. Medicii mi-au spus recent că are toate organele inflamate și că, în situația în care este el acum, nu se mai poate face nimic, dar sufletul meu de mamă spune că nu este așa. Ajutați-mă să găsesc un medic care să-l evalueze și să-i dea un tratament. Vreau să-l salvez!, este strigătul de ajutor al Mirelei Bercaru.

Cei care vor să ajute familia și financiar, pot dona în contul deschis la CEC Bank pe numele Mirela Bercaru: RO30CECEVR0108RON0660157!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?