Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Vrancea, mobilizare generală pentru Ucraina

Război, refugiați, pribegie, omenie, solidaritate…. Nu credeam, mulți dintre noi, că vom trăi aceste vremuri, cu războiul la granițe, dar el este aici. Iar românii, oameni de rând, instituții, firme, asociații, organizații au înțeles din prima clipă că ucrainenii care fug din calea gloanțelor, a tancurilor, a bombelor, au nevoie de ajutor. Din primele ore de când viitorul fost președinte Putin și-a trimis carnea de tun în Ucraina, vrâncenii s-au mobilizat.

Primăria Soveja:

„Solidari cu familiile de ucraineni care fug acum din fața războiului declanșat de criminalul Putin! Comuna Soveja este pregătită să ofere cazare, alimente și asistență medicală refugiaților din Ucraina care în aceste momente sunt forțați să își părăsească casele! Suntem cutremurați de ceea ce se întâmplă în țara vecină și nu putem rămâne indiferenți! Suntem oameni cu frica lui Dumnezeu iar noi, aici la Soveja, trăim cu amintirea războiului în fiecare zi, Mausoleul Eroilor stă mărturie pentru niște vremuri pe care nu credeam niciunul a le mai trăi! Pentru informații suplimentare sunați la 0722345140. Sănătate tuturor!”

Primarul municipiului Adjud, Florin Nechifor:

„Am inițiat, alături de Direcția de Asistență Socială Adjud, campania umanitară ”Solidari cu refugiații din Ucraina”! În dimineața primului atac al forțelor armate ruse asupra capitalei Ucrainei, imaginea împietrită a centrului Kievului, cu sirenele sunând înfricoșător pe fundal prevestind urgia ce a urmat – a creat o senzație apăsătoare în sufletele fiecăruia dintre noi. Să ne rugăm la bunul Dumnezeu pentru #pace pe Pământ și să îi ajutăm cu ce putem pe acești oameni care își părăsesc căminul pentru a scăpa cu viață din fața unei urgii atât de crâncene precum războiul! De asemenea, rog salariații tuturor instituțiilor din municipiu să se alăture demersului nostru!

Punctul de colectare este amenajat în sediul DAS Adjud, în incinta Primăriei Vechi, str. Vasile Alecsandri nr. 7. Orar de funcționare: de luni până joi, între orele 08.00 – 16:30, vineri: – între orele 08:00 – 14:00.

Fac apel la adjudeni să doneze:

produse alimentare ambalate neperisabile (conserve, nu produse preparate);

lenjerie de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate dar curate;

jucării în stare de funcționare.

‼️Nu se primesc haine! Organizatorii campaniei își rezervă dreptul de a refuza produsele neconforme, murdare sau uzate. Produsele vor fi trimise către taberele de refugiați ucrainieni organizate de statul român.

Campania ”Solidari cu refugiații din Ucraina” sprijină refugiații ucraineni nu doar cu gândul, ci și cu fapta! În contextul dificil cauzat de acțiunile militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei, persoane fizice din Adjud au pus la dispoziție, până la această oră, 14 spații de cazare (trei apartamente și doua case) pentru găzduirea populației țării vecine, refugiate în țara noastră. Luni voi convoca o ședință la care vor participa reprezentanții instuțiilor din Municipiului Adjud pentru a stabili, de comun acord, modalitățile cele mai eficiente de a oferi sprijin mamelor și copiilor din Ucraina care vor avea nevoie de un refugiu. Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns apelului nostru și am rugămintea ca, în situația în care dispuneți de un spațiu de cazare în care puteți găzdui o familie, să îmi transmiteți datele dumneavoastră de contact prin mesaj privat.”

Primăria Ciorăști:

Vineri, „Primăria comunei Ciorăști a fost solicitată de Ambasada Indiei la București, pentru a pune la dispoziție autocarul nostru și a transporta din vama Ucrainei către Aeroportul Otopeni 50 de studenți de naționalitate indiană. Drumul colegilor noștri Vasile Stefan și Marcel Stan a pornit la ora 9:30 și la momentul postării așteaptă la control vamal, la ieșire din Ucraina spre Vama Siret (România) unde se vor întâlni cu alte 10 autocare pentru a se deplasa în mod organizat și cu escortă către Aeroportul Otopeni.

Tot ce au văzut nu se poate descrie în cuvinte, sunt imagini ale familiilor destrămate de un război al puterii! Populația de rând va avea mereu de suferit, și tot ei vor fi cei care vor ridica țările în urma acestui război! La acel moment erau foarte multe persoane care așteptau să treacă vama către România sau Republica Moldova, de ordinul miilor. Suntem aproape de persoanele care vor să părăsească teritoriul Ucrainei. Ne așteptăm colegii cu bine acasă și studenții să ajungă sănătoși la familiile lor. (…)

(UPDATE sâmbătă! n.r.) Studenții au ajuns cu bine în aeroport, colegii noștri au fost primii care au ajuns în jurul orei 3:00 am. Două avioane charter au fost trimise de India pentru a repatria cei aproximativ 500 de studenți. (…) Le dorim drum bun și să ajungă sănătoși la familiile lor.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma:

„Apreciez faptul că la nivelul județului Vrancea s-au creat mai multe grupuri de oameni de bine care vor să ajute familiile de refugiați ucrainieni, oferindu-le acestora cazare și hrană. Așa cum îi cunosc, vrâncenii sunt oameni de suflet care știu să fie alături de semenii lor. Acum, însă, în Vrancea nu există persoane străine care să aibă statutul de refugiat, iar instituțiile cu atribuții specifice monitorizează dinamica evenimentelor în timp real. În acest sens, astăzi (vineri) a avut loc o întâlnire de lucru la sediul Consiliului Județean Vrancea, la care au participat conducători de instituții cu reprezentare în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea, comitet al cărui vicepreședinte sunt. Derularea evenimentelor este în atenția instituțiilor responsabile, pentru a se putea acorda în orice moment asistență de orice natură persoanelor refugiate care ar putea veni din Ucraina. Totodată, îi îndemn pe vrânceni la calm, la responsabilitate, le transmit să aibă încredere, dar și să fie precauți în ceea ce privește informațiile vehiculate pe rețelele de socializare. Vom ține opinia publică la curent cu dinamica evenimentelor în această perioadă complicată ivită la nivel regional.

Solidaritatea umană nu are limite. Sute de vrânceni postează zilnic pe rețelele de socializare faptul că sunt alături de familiile cu copii aflate în tranzit prin Vrancea, după ce au părăsit Ucraina din cauza războiului. La nivel național a fost creată o platformă care gestionează locurile de cazare puse la dispoziția refugiaților de către români, platformă ce poate fi accesată aici: www.refugees.ro. La nivel județean, există deja un grup de Facebook pe care se pot trece datele de contact ale celor care vor să găzduiască familii cu copii din Ucraina: https://www.facebook.com/groups/locuricazarevrancearefugiatiucraina ”.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă:

„Fac un apel către cetățenii Municipiului Focșani, dar și către toți vrâncenii de a fi solidari cu refugiații din Ucraina care trec granița în România pentru a scăpa de ororile războiului! Pentru a putea sprijini această adevărată criză umanitară, începând de duminică, 27 februarie 2022, ora 16.00, la sediul Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei” vom deschide un punct de preluare ajutoare pentru refugiați! La punctul de preluare ajutoare pot fi aduse alimente neperisabile (conserve, produse de patiserie ambalate, mezeluri ambalate etc), apă, sucuri, medicamente, pampers, lapte praf dar și alte produse necesare sugarilor etc. Produsele vor fi colectate și ulterior vor fi transportate la Punctul de Frontieră Giurgiulești pentru a le fi oferite refugiaților din Ucraina. Vă aștept începând de duminică, 27 februarie 2022, ora 16.00, la Cinematograful ”Balada” pentru a ne arăta susținerea față de refugiați!

UPDATE! Vești bune, oameni minunați! Până la această oră, 30 de focșăneni cu suflet mare au venit la Centrul de donații de la Cinematograful “Balada” cu produse alimentare, apă, sucuri, dulciuri și produse de igienă pentru a-i ajuta pe refugiații ucrainieni. Luni, Centrul de donații va fi deschis între orele 9.00-19.00, la fel ca pe tot parcursul săptămânii viitoare. Ar fi ideal dacă am putea strânge și medicamente, saci de dormit etc. Dacă vom avea suficiente donații, ne dorim să organizăm un prim transport luni după-amiază! Mulțumesc celor care sunt alături de cei năpăstuiți! Alături de Ucraina!”.

Primăria Odobești:

„Primarul Daniel Nicolaș face apel la toți cei care doresc să dea o mână de ajutor refugiaților din Ucraina! Începând de mâine (astăzi – n.r.), Casa de Cultura Odobești primește ajutoarele dvs.: alimente neperisabile, conserve, apă, medicamente, scutece pentru copii etc. Este nevoie de o mână de ajutor!”.

Spitalul Județean Focșani, pregătit să primească refugiați ucraineni

Începând cu data de 28.02.2022, Spitalul Județean de Urgență „Sf Pantelimon” Focșani este alături de refugiații ucraineni aflați în tranzit sau găzduiți pe teritoriul județului Vrancea! Am constituit o echipă medicală de voluntari mobilă, formată din medici din specialitățile: pediatrie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală (cu posibilitatea de extindere la alte specialități dacă situația o impune) și asistenți medicali, care vor veni în ajutorul cetățenilor ucrainieni ce au nevoie de evaluarea stării de sănătate și acordarea de asistență medicală specializată.

În acest sens, punem la dispoziție numărul de telefon: 0725304911. Dacă aveți cunoștință de cetățeni ucraineni care sunt în județul Vrancea și au nevoie de îngrijire medicală, nu ezitați și contactați echipa medicală mobilă la numărul mai sus menționat. Alături de noi, avem și colegii medici care ne pot înlesni o traducere. Împreună pentru o lume mai bună!”.

Spitalul Militar – asistență și tratament medical pentru militarii răniți din Ucraina

Sprijin al Ministerului Apărării Naționale pentru Armata Ucrainei

Din dispoziția prim-ministrului României, Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina. De asemenea, începând de astăzi, 27 februarie, ora 12.00, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează în București în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, va fi deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți. Centrul va funcționa în fiecare zi, între orele 8.00 și 14.00, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134.

Totodată, în baza solicitărilor primite de la Ministerul Apărării al Ucrainei, Guvernul României a aprobat, duminică, 27 februarie, o hotărâre care reglementează donarea în regim de urgență, către Guvernul Ucrainei, a unor bunuri materiale de resortul muniții și echipamente de protecție balistică asigurate din excedentul Ministerului Apărării Naționale al României. Valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro. Transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie. România trimite în a doua tranșă de ajutoare către Ucraina și combustibil, apă, alimente și medicamente. De asemenea suntem pregătiți să primim răniți atât în spitalele din rețeaua militară, cât și cea civilă din țara noastră. Voluntarii și entitățile private care vor să ajute pot accesa Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link – https://bit.ly/3K1mb3s

Paco Supermarket

„Începând de mâine (astăzi – n.r.), vom organiza în toate supermarketurile Paco centre de colectare produse necesare refugiaților din Ucraina.

Deocamdată avem o problemă, nu sunt deschise canalele umanitare de intrare în Ucraina. Contribuția noastră de sâmbătă a reușit printr-o minune să intre cu sprijinul Crucii Roșii și să lase lucrurile donate de noi. După ce va fi deschis cel puțin un canal de acces vom începe acțiunea. Mulțumim pentru înțelegere.”

Marius Constantin:

Comunitatea 4×4 din Vrancea întinde o mână de ajutor refugiaților din Ucraina! Mâine (astăzi – n.r.), un prim transport o să plece la Galați, la cei cazați în diferite spații. Avem nevoie de: pături, saci de dormit, lenjerie de pat, prosoape, produse de igienă, mâncare pentru bebeluși, tacâmuri, căni, pahare, șervețelele. Cine ne poate ajuta este rugat să mă contacteze. 0723 351836”.

Asociația Hope and Love for LIFE

„Avem deja 16 persoane cazate în Focșani.

Pentru că foarte multa lume a întâmpinat cu bucurie susținerea refugiaților și ajutorarea lor pe perioada cât vor fi în Focșani, fie în tranzit, fie pe o perioadă mai lungă de timp, pentru cei care vor să susțină toate demersurile Asociației, venim cu rugămintea să vă alăturați cu următoarele

* produse de igienă: șampon, pastă de dinți, deo pentru subraț, absorbante pentru menstruație, șervețele umede;

*apă plată, minerală, de preferat sticle mici pentru că sunt mai ușor de depozitat și folosit

*pentru micul dejun: cereale pentru copii, lapte UHT- pasteurizat, cornuri, biscuiți, fructe, cașcaval, mezeluri și orice aliment care poate fi consumat fără a fi gătit…

OmeniefărăGranițe

Contact asociație: 0040 748.129.801; contact@hope-life.ro

Bd-ul Independeței nr 6, Focșani, Vrancea, cu apel în prealabil.

Zilnic 9-17, cu preluare și ulterior din alte puncte.

Locuri cazare pentru refugiații ucraineni

Continuăm alături de partenerii de fapte bune! Cerdac Cotești vine alături de noi pentru a sprijini refugiații ucraineni, astfel oferă pe o perioada nelimitată de timp următoarele spații de cazare: • Apartament cu pat dublu și canapea extensibilă • Camera dublă • Cameră triplă. Masa va fi servită acolo pe toată perioada cât vor fi oamenii cazați.

Toate vor fi cu titlu gratuit, costurile fiind suportate integral de partenerii noștri de la Cerdac! Haideți să ducem vestea mai departe!

Punem la dispoziție în Focșani pentru mamele cu copii refugiați din Ucraina un număr total de 10 camere în regim hotelier. 8 camere duble, 2 camere triple. Costurile integrale vor fi suportate de asociație în parteneriat cu hotel Pandora! Contact Hotel Pandora: 004 751 272 497; Strada Cuza Voda 75, Focșani, Vrancea”.

Crucea Roșie Vrancea

„(sâmbătă – n.r.) 𝗜𝗻 𝗱𝗿𝘂𝗺 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗖𝗲𝗿𝗻𝗮𝘂𝘁𝗶, 𝗨𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗮, 𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 𝘂𝗺𝗮𝗻𝗶𝘁𝗮𝗿!

Crucea Roșie Vrancea este alături de toți cetățenii Ucrainei în acest moment de grea încercare, când le este pusă viața în pericol. În acest context, o echipă formată din 7 voluntari este în drum spre #Ucraina, spre #Cernăuți cu un prim transport umanitar.

Conținutul transportului este:

– Medicamente și produse igienice (detergenți și produse pentru igiena personală), inclusiv scutece pentru copii și șervețele umede;

– Materiale de protectie: măști cu pliuri, manuși , dezinfectant;

– 30 cutii pachete igienice complete, din stocul de urgență al Filialei;

– cazarmament : pături ; saci de dormit etc.;

– alimente greu perisabile, din donații și special achiziționate cu această destinație;

– apa plată îmbuteliată.

Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre!

(duminică – n.r.) În urma evaluării situației generale de către Crucea Roșie Română și autoritățile publice locale și centrale din România și Ucraina – regiunea Cernăuți, s-a concluzionat faptul că produsele de primă urgență sunt următoarele:

– produse de igienă personală (săpun, detergent, dezinfectant, etc),

– alimente de bază neperisabile (mălai, făină de grâu, zahăr, ulei, orez, grâu, griș, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaș, lapte praf, paste făinoase, etc)

– conserve (carne, pește, pate de ficat, dulceață, compoturi, etc),

– produse alimentare instant (supe, fulgi de fasole, fulgi de cartofi, fulgi de cereale, etc),

– băuturi (cacao, cafea, ceai, apă, sucuri, etc),

– dulciuri (biscuiți, napolitane, fursecuri, ciocolată, covrigi, etc),

– articole pentru copii (scutece de unică folosință, șervețele umede, etc)

– pături, saci de dormit.

Facem apel către populația județului Vrancea pentru a contribui cu donații de produse de primă necesitate din categoria celor menționate mai sus si/sau sume de bani în contul RO 28BTRLRONCRT00I1030407 – Banca Transilvania, cod SWIFT BTRL RO 22. Filiala de Cruce Roșie Vrancea a organizat un punct de colectare donații la sediul din municipiul Focșani, str. Dimitrie Cantemir nr. 5, care funcționează de luni până vineri între orele 10.00 – 17.00, iar sâmbăta și duminica între orele 12.00-16.00.

Crucea Roșie Vrancea recrutează voluntari pentru campania locala de ajutor umanitar pentru #Ucraina

Persoanele în vârstă de +18 ani care doresc să devină voluntari ai Filialei Vrancea, sunt rugate să trimită un email în care să descrie, pe scurt, motivația pentru care doresc să se alăture acestei campanii umanitare, la adresa de e-mail: vrancea@crucearosie.ro, împreună cu cererea de voluntariat completată, formular pe care îl puteți descărca aici – https://bit.ly/3hlwZwG

Pot deveni voluntari și tinerii cu vârsta între 15 si 18 ani, dar numai cu acordul scris al părinților, formular care va fi solicitat la aceeași adresă de email. Datele de contact din cereri vor fi păstrate într-o bază de date a Filialei, pentru a vă contacta și a va comunica cum ne puteti fi de ajutor. Crucea Roșie Vrancea va verifica toate solicitările de voluntariat, în ordinea primirii pe e-mail, și va selecta persoanele cele mai potrivite pentru acest tip de intervenție, cât și în funcție de necesitatea locală de resurse umane (voluntari). Vă invităm să vă alăturați eforturilor noastre! ”

Laura Breană:

Apel la Umanitate și Solidaritate!

Crucea Roșie Vrancea colectează produse atât de necesare refugiaților! Marți, voluntarii noștri vor pleca cu încă un transport, iar dacă până atunci (dar și după aceea), doriți să donați, o puteți face la sediul Crucii Roșii Vrancea! Fac apel la toți colegii mei, alături de care lucrez în spiritul Umanității și Solidarității! Fac apel la cunoștințele și prietenii mei, oameni cu suflete mari! (…)

Facem apel către populația județului Vrancea pentru a contribui cu donații de produse de primă necesitate din categoria celor menționate mai sus si/sau sume de bani în contul RO 28BTRLRONCRT00I1030407 – Banca Transilvania, cod SWIFT BTRL RO 22. Filiala de Cruce Roșie Vrancea a organizat un punct de colectare donații la sediul din municipiul Focșani, str. Dimitrie Cantemir nr. 5.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?