Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Un tânăr focșănean, inginer horticol, a creat la crama părinților brandul de vinuri X+Y

(…) Tânărul Bogdan Andrei Munteanu din Focșani, județul Vrancea, a absolvit Facultatea de Horticultură la Iași, în anul 2018. Apoi, a urmat cursurile Masterului Vinifera Euromaster, program care s-a desfășurat pe durata a 2 ani la trei Universități de renume din Europa. ,,Am studiat la SupAgro Montpellier, la Bordeaux Sciences Agro -Franța și în Germania la Hochschule Geisenheim. Pe scurt, studiile din străinătate m-au ajutat să îmi lărgesc orizonturile. Mi-au oferit șansa unei experiențe multiculturale, am fost martorul multiplelor abordări ale viticulturii, vinificației și ale vinului în general. Am rămas cu prieteni din toate colțurile lumii, unii dintre ei lucrează acum în Statele Unite, Chile, alții în Italia, Germania sau Franța. Din punct de vedere teoretic, aceste studii au venit ca o completare la bazele solide dobândite la USV Iași, unde sunt cadre didactice de excepție, cărora aș dori să le mulțumesc cu această ocazie, în special catedrelor de Oenologie, Viticultură și Ampelografie. Fără să exagerez, nu erau mari diferențe între pregătirea mea și cea a colegilor mei.’’

Business-ul focșăneanului (Crama și Via) a fost creat de părinții săi care au înființat S.C. Casa de Vinuri Beciu SRL, în anul 2006. ,,Eu practic am continuat ceea ce au început ei. La momentul de față cultivăm peste 50 de hectare de viță de vie în Beciu- Vrancea, arealul DOC Cotești. Avem în sortimentație soiuri precum: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Fetească Albă, Traminer Roz, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Merlot.”

Brandul X+Y s-a născut din „ceartă”, adaugă tânărul. ,,În fiecare campanie de vinificație, tatăl meu avea o abordare și o viziune, apoi veneam eu cu stilul meu. Evident că se ajungea la mici certuri (constructive!), în care mama ajungea arbitru. Astfel, ca toată lumea să fie mulțumită, am stabilit ca 2/3 din producție să fie vinificată în stilul clasic, de către tatăl meu, iar cu o treime din producție să îmi fac eu „de cap”. Rezultatele au fost bune, astfel am fost „promovat”, momentan ocupându-mă de jumătate din producția totală. Numele de X+Y vine de la Generația X (din care face parte tatăl meu) + Generația Y (sau millenials, din care fac parte eu). Chiar m-am mirat ca nu s-a mai folosit nimeni de idee, așa că am înregistrat brand-ul la OSIM, am cumparat domeniul www.x-y.ro și am început lucrul la etichete cu un designer foarte bun, tot din Iași.”

Vinul (și agricultura în general) este un business care necesită investiții inițiale mari și oferă un ROI moderat, eșalonat pe ani, specifică tânărul Bogdan Andrei Munteanu. ,,De exemplu, combinatul de vinificație a costat peste 1,5 milioane de euro. Dacă mai adăugăm utilajele, reparații, via, aproape dublăm suma. Desigur, toate investițiile au fost făcute prin intermediul fondurilor europene, iar restul de bani cu ajutorul băncilor. Părinții mei chiar au plecat la drum cu fonduri puține, deci se poate.” Meseria este una frumoasă, dar solicitantă și vine cu noi provocări în fiecare zi, mărturisește tânărul inginer horticol. ,,O recomand cu căldură persoanelor flexibile, cu imaginație, care pun pasiune în tot ceea ce fac. Nu este pentru oamenii care abia așteaptă ora 17 să plece acasă. Nu vor rezista. (…)”

În momentul de față, mare parte din vânzările familiei Munteanu sunt în magazinele proprii. (…)

Credit © Beatrice Alexandra Modiga

Sursa: Facebook/Lumea Satului – https://www.facebook.com/lumeasatului.ro/

Postarea integrală pe – https://www.facebook.com/524559431028496/posts/2260181997466222/?sfnsn=mo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?