Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primele unități școlare din Vrancea renovate cu ajutorul Bookland România

Spațiile educaționale de la Grădinița cu Program Normal nr. 1 și Școala Gimnazială „Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia” din Popești au fost substanțial schimbate în bine în urma semnării unui protocol de parteneriat cu Asociația Bookland, reprezentată de Mihaela Petrovan, președintele asociației. Conform datelor transmise de Ionuț Bercaru, directorul unității de învățământ din Popești, consecvenți sloganului asociației, „Împreună construim oameni!”, reprezentanții Bookland au mobilizat sponsori și parteneri din toată țara pentru a renova școlile din mediul rural. Din județul Vrancea, primele unități de învățământ renovate și dotate cu mobiler și echipamente IT au fost cele din comuna Popești, selectate în urma completării chestionarului de calificare propus de Bookland.

Practic, intervenția Bookland la Popești a avut ca rezultat reabilitarea a șapte săli de curs, șase la școală, inclusiv o sală de sport, în corpul Spiru Haret și una la grădiniță. S-a intervenit asupra plafoanelor, pereților, pardoselilor și s-au montat copuri de iluminat și calorifere. Spațiile au fost dotate și cu mobilier, echipamente IT, materiale sportive, echipamente sanitare. Corpul Spiru Haret, dat în folosință în 1892, de la Școala Gimnazială „Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia”, a beneficiat și de montarea unei acoperitoare noi de țiglă metalică, placarea cu termo sistem decorativ, montarea de radiatoare și a unei centrale pe lemne.

Intervenția Bookland și-a atins scopul și în ideea de a mobiliza comunitatea locală în efortul de a aduce spațiile educaționale la un standard corespunzător. Primăria și Consiliul Local au cofinanțat lucrările cu 50.000 lei (circa 10% din valoarea totală), angajații școlii și ai primăriei, părinții și elevii au participat la unele lucrări și la curățenie, prin activități de voluntariat. „Parteneriatul cu Bookland pentru renovarea spațiilor educaționale de la Popești ne-a demonstrat că se pot realiza lucruri frumoase, durabile, pentru a sprijini educația tinerei generații, indiferent de greutăți. Este un pas mare înainte pentru noi, în efortul de a le oferi un mediu de activitate sigur și prietenos. Este un pas necesar pentru strângerea legăturilor în comunitate, în ideea sustenabilității educației de calitate la Popești”, a declarat Ionuț Bercaru, directorul școlii.

Pentru a vă forma o imagine completă a ceea ce au însemnat lucrările de modernizare a unității școlare de la Popești, inserăm câteva link-uri grăitoare în acest sens.

Înainte de renovare: https://www.facebook.com/BookLandRomania/posts/5082263505152094,

În timpul renovării: https://www.facebook.com/BookLandRomania/posts/5085489021496209

După renovare:

https://www.facebook.com/BookLandRomania/posts/5088961244482320

Film prezentare:

https://www.facebook.com/BookLandRomania/videos/1109988066430431

Mădălina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Bookland:

”Din momentul în care am primit cererea de calificare din partea 𝐒𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐆𝐢𝐦𝐧𝐚𝐳𝐢𝐚𝐥𝐞 „𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫 𝐃𝐨𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞 𝐕. 𝐙𝐚𝐡𝐚𝐫𝐢𝐚” din satul Popești (jud Vrancea) am fost neplăcut impresionată de situația ei deplorabilă… A fost dată în folosință în 1892 și nu a mai beneficiat de nicio renovare până acum! Cum să învețe azi (aka în sec XXI) acești copilași minunați în condițiile secolului XIX? Prin acoperișul vechi ploua în interior, pereții aveau fisuri și infiltrații, nu exista șapă, parchetul era deteriorat, ușile și geamurile antice nu se mai închideau bine și frigul era la el acasă, mobilierul era de pe vremea lui Moș Ion Roată… În doar 4 luni am transformat această școală în „cea mai frumoasă școală din zonă”.

Din respect pentru viziunea lui Spiru Haret, am păstrat personalitatea școlii, redându-i grația cu multă grijă la detalii. Este prima școală termoizolată din România cu un termosistem decorativ cu design unic produs în România. Această tehnologie permite reducerea facturii de energie și asigurarea unei temperaturi optime în școală. Pereții încălziți altădată cu sobe, acum sunt încălziți cu centală pe lemne și radiatoare moderne. A scrie cu mâinile înghețate este doar o amintire tristă! Am înlocuit acoperișul, am turnat șapa, am montat parchet modern, am înlocuit corpurile de iluminat, am reparat și zugrăvit pereții, am înlocuit ferestrele, le-am decorat cu jaluzele și glafuri.

Am renovat inclusiv sala de sport și am dotat-o cu articole sportive, în băi am montat dispensere pentru hârtie și dozatoare pentru săpun. Am dotat-o cu mobilier, chiar și cu TV, table școlare și rechizite școlare. Pe lângă ceea ce am realizat la școală, am renovat și o sală de clasă a Grădiniței PN Nr 1 din Popești. Alături de noi și-au unit forțele mai multe companii. Singuri nu am fi reușit! Satisfacția noastră este să vedem acum copiii bucuroși și încântați de schimbările realizate, dar mai ales de faptul că au conștientizat că există oameni inimoși cărora le pasă de ei.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?