Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Directorii instituțiilor culturale trebuie evaluați doar de specialiști din domeniul respectiv

Procesul câștigat de istoricul Horia Dumitrescu referitor la evaluarea proiectului de management de la Muzeul Vrancei îi ajută pe ceilalți manageri de instituții culturale din județ. Motivarea deciziilor luate de judecători prin care au anulat evaluarea realizată de Consiliul Județean arată că această procedură trebuie să respecte legislația din domeniu, respectiv OUG 189/2008 și Ordinul 2799/2015. Practic, magistrații spun că evaluarea managerilor instituțiilor de cultură trebuie realizată de specialiști din domeniile respective, chiar dacă trebuie să fie invitați din alte județe.

De exemplu, comisia care evaluează activitatea la Muzeu trebuie să fie compusă din specialiști în domeniul muzeal, activitatea de la Teatru de specialiști din domeniul teatral, nu de specialiști de la alte instituții culturale din județ. Nerespectarea acestei condiții legale poate duce la contestații din partea persoanelor nemulțumite și, implicit, la anularea procedurilor. „Cum evaluarea finală a reclamantului s-a realizat cu nerespectarea Regulamentului iar Dispoziția 421/14.12.2020 care a aprobat rezultatul final este emisă în baza unei documentații întocmite cu ignorarea prevederilor din Regulament, în mod corect s-a apreciat că se impune anularea acestei Dispoziții, a procedurii de evaluare și, pe cale de consecință, reevaluarea reclamantului, evident în cadrul legal stabilit de OUG 189/2008, actualizată și Ordinul 2799/2015 actualizat, respectiv de autoritate, însă cu respectarea de către aceasta a propriului Regulament și a dispozițiilor legale”, se arată în motivarea magistraților de la Curtea de Apel Galați în procesul dintre Horia Dumitrescu și Consiliul Județean.

Aceasta înseamnă că „desemnarea specialiștilor comisiei de evaluare se face de către autoritate ținând cont de domeniile de activitate prevăzute în legile speciale care reglementează activitatea specifică a fiecărei instituții pentru care se organizează concursul și/sau evaluarea managerului”. Ori, aceasta era obiectul procesului câștigat de istoricul Horia Dumitrescu. Acesta a susținut că procedura de evaluare nu respecta Regulamentul deoarece în componența Comisiei au fost un profesor de istorie, un doctor în științe filologice și un actor. Desemnarea membrilor Comisiei de evaluare trebuie făcută ținând cont de prevederile legale în domeniul managementului instituțiilor de cultură, adică folosind experți-evaluatori din domeniul instituțiilor de cultură respective. În cazul de față, în comisia de evaluare a mangamentului Muzeului Vrancei trebuiau să se regăsească reprezentanți ai unor instituții similare din țară, așa cum se întâmplă în alte județe. „Apreciem că dincolo de capacitățile și valorile noilor membrii desemnați în Comisia de evaluare în domeniilor de specialitate: istorie, filologie și teatru este puțin probabil ca aceștia să fie considerați specialiști în managementul Muzeal”, se arată și în motivarea magistraților de la Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?