Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Oficialitățile locale din Moldova istorică, invitate să contribuie la constituirea Muzeului Satului Moldav

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a lansat către oficialitățile locale din regiunea istorică a Moldovei invitația de a contribui la identificarea de bunuri specifice zonelor etnografice pe care le reprezintă, care să facă parte integrantă din viitorul Muzeu al Satului Moldav ce va fi amenajat la Iași ca secțiune a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din cadrul UAIC. Invitația a fost lansată către instituțiile de administrație locală din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați și Brăila dar și către autoritățile locale din Republica Moldova.

Inițiativa înființării Muzeului Satului Moldav a aparținut rectorului UAIC, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, aprobată în unanimitate de Biroul Executiv al Consiliului de Administrație și Consiliul de Administrație ale UAIC. Această inițiativă a fost urmată de o consultare a comunității academice, iar la data de 16.12.2021, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a validat propunerea de înființare a Muzeului Satului Moldav, ca secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a Universității, pe o suprafață de 32 de hectare. În acest sens, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat un acord de parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Demersul de înființare a Muzeului Satului Moldav are drept scop definirea propriei identități etnoculturale a zonei Moldovei istorice, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic prin valorificarea unor colecţii etnografice cu profil moldovenesc, precum și promovarea patrimoniului etnografic al acestei regiuni istorice, reprezentând un centru de cultură de utilitate publică, dar și o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească.

Comitetul științific pentru înființarea Muzeului Satului Moldav este prezidat de reputatul Academician Victor SPINEI, vicepreședintele Academiei Române, având în componența sa și alte importante personalități, precum Academicianul Gheorghe DUCA, fost președinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei sau Prof. univ. dr. Cătălin TĂNASE, membru corespondent al Academiei Române și Director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Prin identificarea de bunuri specifice zonelor etnografice pe care le reprezintă, autoritățile locale din regiunea istorică a Moldovei sunt invitate să contribuie la înființarea Muzeului Satului Moldav, transmițând astfel filonul cultural tradiţional către generaţiile viitoare.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?