Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: După ce și-a „înhumat” colegii din Forța Dreptei, „Grindă” se balansează între dezmăț și demisie

Ion Ștefan pe numele său, „Grindă” în memoria unei întregi țări, fostul ministru al Dezvoltării nu se poate abține să nu se facă de râs de fiecare dată când iese cu declarații. Cert este că niciodată nu te poți plictisi cu Grindă. Inclusiv pe 24 Ianuarie, acesta s-a lăudat pe Facebook la orele 22.14, după o zi lungă, că a fost la Iași, la Biserica Trei Ierarhi din Iași, acolo unde domnitorul este înhumat, alături de colegii din Forța Dreptei. Deși aceștia aparent erau bine mersi, nicidecum decedați, doamne ferește.

Acum, Ion Ștefan probabil se forțează să ducă în mormânt bruma de oameni care îl mai promovează (din cine știe ce rațiuni), așa că a apărut ca o floricică pe sticlă, la un post TV local, unde a făcut afirmații care mai de care mai aberante și agramate. Așa cum îl știm, a vorbit sfătos și, ca de obicei, și-a găsit greu, greu, greu de tot cuvintele, aparent vorbind așezat, pentru a deturna atenția de la lipsurile evidente. Important e că, spre deosebire de alții, în mintea lui el s-a ținut doar de cuvânt. Cum? Nu politic vorbind, dat fiind că a candidat pe listele unui partid pe care acum îl înfierează. Dar s-a caracterizat ca un tip loial, în condițiile în care a convins vrâncenii să îl voteze pe lista PNL, partid din care și-a dat demisia după niciun an de la alegeri. Una peste alta, este deputat de Vrancea deocamdată și a asigurat că, alături de formațiunea Forța Dreptei, suntem hotărâți să oferim o alternativă la acest dezmăț.

Despre prezent și viitor nu prea are ce vorbi domnul ex-ministru „Grindă”, care încă trăiește în și din trecut. Pentru mulți dintre noi, a se lucra la autostradă înseamnă a vedea utilaje efectiv în teren. Acum vreo ceva timp, înainte de a ajunge utilajele pentru forări, pentru studii arheologice, oamenii au spus că nu o să se întâmple nimic. Au venit, s-au realizat aceste lucruri. Vreau să vă spun că această autostradă A7 se va realiza și vrâncenii se vor putea bucura de realizarea acestei autostrăzi. Pentru mine, astăzi nu mai este o preocupare sau o grijă majoră că nu se va realiza această autostradă, a glăsuit musiu deputat, care e extraordinar de satisfăcut că… s-a săpat pe vremea sa o groapă! Și-a luat de o grijă, atât a putut și s-a priceput. Cert este că pe autostradă vom circula în 2024, deși, „Grindă” a subliniat: Nici mama nu mă poate crede că se poate întâmpla așa ceva.

Domnul se vede însă cumva singur împotriva tuturor, care aparent i-a surprins pe toți că insistă pentru autostradă. Deși în realitate nu are vreun cuvânt de spus cu ceea ce se întâmplă la Guvern, Ion Ștefan a lăsat să se înțeleagă că datorită lui se fac în continuare demersurile necesare. Practic, insistă într-un cadru legal și organizat. Și chiar dacă ar fi puțin mai așa… ar putea spune unii și alții că e un trafic de influență, că generez o presiune în instituții…. Pentru dumnealui, cum ar veni, încălcarea legii este posibilă. Ba chiar a recunoscut că făcea intervenții și „mici presiuni” inclusiv când era ministru. Ah, ce vremuri… și ce prezent trist pentru domnul deputat. Atât de trist încât Ion „Grindă” Ștefan vorbește despre sine la persoana a III-a: Cu Ion Ștefan minunile nu țin doar 3 zile. El este un tip perseverent care, de fiecare dată, atunci când și-a propus ceva, a și realizat. Ei, nu chiar de fiecare dată. Cel puțin două exemple avem: în 2016 și 2020, Ion Ștefan își propusese să fie primar al Focșaniului. Numai că focșănenii au avut o altă părere.

Nu a criticat chiar tot deputatul care momentan nu prea are un partid aparținător. A recunoscut, spre exemplu, că Primăria Focșani are trimise la minister 42 de proiecte, un pic a spus și adevărul, anume că administrația locală chiar face treabă, însă a ținut să sublinieze că practic nici soarele nu ar străluci dacă nu ar fi Ion Ștefan pe planetă. Pentru că, dacă proiectele au fost finalizate, e strict meritul său. Dacă nu, sunt alții vinovați, păi nu găsim noi vinovați? El e un ministru care a reușit cu puține cunoștințe în domeniul ăsta, ăm, plin de îmm, influențe din stânga și din dreapta să își ducă mandatul cu succes. Nu a fost doar bun ca ministru, ci a fost bun și la matematică, materie unde a fost olimpic – a strecurat informația Grindă. Demonstrativ parcă, a vorbit despre celebra sa casă unde a plătit impozit mai mic din cauza grinzii puse greșit, casă despre care nu s-a lămurit nici acum cam câtă suprafață are. 556 metri pătrați sau „560 și ceva de metri pătrați” – încă are dubii. Practic, nici în acest moment nu știe „Grindă” cât are casa sa cu etaj, de la care i se trage și porecla. Greu, nene. Exista și un context, anume că șeful SRI și-a construit o casă mai mare decât a sa, de 556 metri pătrați! Grea cu matematica asta, chiar și pentru un olimpic. În realitate, dacă ar vorbi româna cursiv, s-ar și înțelege ceva. Anume că, de la 910 metri pătrați, cât declarase la un moment dat că are casa, a ajuns la 524 metri pătrați în ultima declarație de avere, în condițiile în care ani de zile a plătit impozit pentru o locuință de doar 94 metri pătrați. Matematician, ce să mai!

Olimpic de renume chiar, care a vorbit și despre banii „din scumpiri”, care se duc în bugetul statului. Iar „statul își dorește bani la bugetul statului”. Olimpicul a mai găsit o problemă. ENET-ul. Dar nu mai e „gaură neagră”, ci „Grindă” are un fel de presimțire: Agentul termic este un produs rezidual. Principala activitate a ENET-ului este producerea energiei electrice. … activitatea de producere a energiei electrice este profitabilă. Foarte profitabilă. Mult prea profitabilă, a spus acesta, plin de înțelepciune, cum ar veni. Ocazie cu care a lansat un apel, în cunoștință de cauză, inclusiv către Consiliul Județean Vrancea și consilierii județeni să intervină, în condițiile în care ENET este societatea municipalității. Adică este aflată în subordinea Consiliului Local Focșani. Ceea ce a și spus la un moment dat olimpicul la matematică: unitate de producție a consiliului local”.

Însă este clar că nici dumnealui nu pricepe ce zice, dat fiind că apelurile către administrația județeană au curs. ENET… are astăzi un randament, o profitabilitate mărită, a afirmat acesta, care a recunoscut că nu are documente, e adevărat, dar a asigurat că are inspirație că bani sunt. Sau nu sunt. Poate se duc la facturile către gazele naturale, ce știm noi? Știe olimpicul mai bine ce și cum. Mai ales că, din perspectiva sa, prețul la energie termică poate fi influențat de administrația locală. Aia e, atât s-a putut, noroc de focșăneni că nu au votat un asemenea specialist pentru a le fi primar.

Cert este că, din ce a observat acest salvator al planetei, cetățenii din orașul Focșani și din județul Vrancea trăiesc din ce în ce mai greu și mai cu… o presiune maximă, dând exemplu pozitiv inclusiv administrația locală din București, unde veniturile sunt mai mari, nivelul de trai este mai ridicat, gradul de satisfacere generat de administrația locală este unul ridicat. Ca să explice de ce e „nașpa” în Focșani, „Grindă” a făcut vorbire despre o veche temă de campanie, dovedind încă o dată cât de departe de realitate se află: terenul de la Mopaf, vândut cu 5 euro pe metru pătrat. Care de fapt s-a vândut cu 6 euro pe mp, a revenit în câteva secunde. Are și dovezi, este și dosar penal, la DNA, pentru că respectivul contract este public.

În ciuda explicațiilor oferite de câteva ori până acum, Ion Ștefan a cerut din nou lămuriri și l-a somat pe primarul Cristi Valentin Misăilă să vină la „raport”. Bine, nu e de mirare, având în vedere declarațiile făcute pe tot parcursul emisiunii. Important este că a făcut o promisiune: dacă minte în legătură cu „terenul Mopaf”, se retrage din politică. Păi haideți să mai încercăm o dată. În primul rând, ceea ce spuneți dumneavoastră NU are legătură cu terenul Mopaf. A fost o vânzare a unui teren din vecinătate. Teren care NU a aparținut niciodată primăriei. Societatea care deținea acel teren avea datorii imense către municipalitate. Potrivit legii, municipalitatea a demarat procedurile de executare silită, pentru a-și recupera datoriile. Proceduri care au fost supravegheate inclusiv de ANAF. Proceduri care au presupus vânzarea terenului, la un preț stabilit în urma unei evaluări, la licitație publică. Deci primăria nu a avut niciodată acel teren, legal vorbind nu se putea înscrie la o licitație pe care o organizase. Important este că, în urma procedurii de executare silită, municipalitatea și-a recuperat sumele de bani datorate bugetului local de societatea care deținea terenul respectiv. Mai simplu nu știm cum am putea explica. De altfel, aceasta a subliniat și edilul Misăilă. A fost vorba despre o executare silită făcută pentru un datornic la Primăria Focșani. Avea de achitat o sumă de aproximativ 367.000 lei. Terenul respectiv s-a vândut cu valoarea de 1.350.000 de lei. E vorba despre 6,1 hectare, pe baza unui raport de exepertiză. Parctic, noi, ca organ de executare silită, nu am făcut altceva decât să ne recuperăm integral obligațiile la bugetul local, arăta primarul Cristi Misăilă în toamna anului 2020.

Grindă”, ziceai ceva de demisie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?