Vrâncenii, invitați de Consiliul Județean la manifestările dedicate Unirii Principatelor

0
3415

Consiliul Județean Vrancea invită vrâncenii să participe, azi, la manifestările pe care le organizează împreună cu Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Garnizoana Focșani, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestările vor debuta la ora 10.00 cu un Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române, simpozion care va avea loc la Muzeul Unirii din Focșani (Str. Republicii nr. 30).

De la ora 12.00, manifestările se mută în Piața Unirii din Focșani și vor debuta cu acordarea onorului militar, urmat de intonarea Imnului Național. Nu vor lipsi nici alocuțiunile oficialilor după care va urma defilarea Gărzii de Onoare. Manifestările se vor încheia cu Hora Unirii, moment celebru care are a marcat simbolic Unirea Moldovei cu Țara Românească.

Manifestări vor avea loc și la Casa Memorială Moș Ion Roată din Câmpuri, începând cu ora 14.00 unde va fi organizată a rememorare a personalității lui Moș Ion Roată.

Pentru evenimentele din ziua de 24 ianuarie, Consiliul Județean Vrancea a trimis invitații oficiale către Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament. ,,Vă așteptăm pe 24 ianuarie 2022, în zi de mare sărbătoare pentru români, să omagiem împreună momentul istoric care a pus bazele României Mari!”, se arată în mesajul invitație remis presei de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Documente inedite despre unioniștii din Focșani

Muzeul Vrancei organizează, de la ora 10, la Muzeul Unirii, evenimentul „24 ianuarie 1859 – Începutul unificării teritoriilor românești”. Manifestrarea celebrează Mica Unire de la 1859, implicarea elitei din Focșanii acelor timpuri în realizarea Unirii și atitudinea pro-unionistă a țărănimii clăcașe, reprezentate prin Ion Roată din Câmpuri. La evenimentul de la Muzeul Unirii vor fi evocate figurile unioniștilor Costin Stamatin, Ștefan Dăscălescu și fiul său Dimitrie Dăscălescu, cu ajutorul unor documente inedite, quasi-necunoscute, aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei. Vor fi prezentate monumentele Unirii din Focșani și „aventurile” Muzeului Unirii, importanța acestui obiectiv muzeal care găzduiește documente valoaroase din epoca Unirii și care ar putea deveni obiectivul turistic nr. 1 din Focșani. „Întrucât în pregătirea Unirii de la 1859 presa a avut o poziție determinantă, vom prezenta lucrarea profesorului Liviu-Iulian Roman, „Presa din Moldova și problematica Unirii Principatelor”. Evenimentul de la Muzeul Unirii se va încheia cu vernisarea expoziției itinerante cu uniforme militare ale Jandarmeriei Române, din perioada 1850-1941. Celebrarea Unirii de la 1859 va continua la orele 14:00, la Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, cu participarea Primăriilor din Soveja, Câmpuri, Răcoasa, Vizantea, Străoane, Școala Gimnazială din Câmpuri și implicarea Protoieriei Panciu și a Parohiei din localitate”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii.

Activități dedicate Micii Uniri la Biblioteca „Duiliu Zamfirescu”

Cu prilejul celor 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a pregătit o serie de activități cultural – educative, desfășurate sub egida Consiliului Județean Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani. Activitățile au început din 21 ianuarie, la sala de lectură „Ion Diaconu”, unde a avut loc o prezentarea susținută de Ionuț Iliescu, muzeograf șef la Secția de istorie a Muzeului Vrancei cu tema „Mărturii ale Unirii de la 1859 din Municipiul Focșani”. A urmat un moment artistic susținut de profesoara Lucica Nistor, colaboratoare a Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”. Evenimentul a continuat prin vizionarea unui film documentar intitulat „O zi a împlinirii”, realizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și vernisarea expoziției cu tema „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, care poate fi admirată la sediul Sălii de Lectură, din str. Maior Gheorghe Sava nr. 4. Manifestările vor continua mâine, 25 ianuarie, de la ora 11.30, la Biroul pentru Copii și Tineret „Oana-Diana Renea” unde va avea loc activitatea „Focșani, orașul Unirii”, desfășurată împreună cu elevii clasei a IV-a D, coordonați de doamna prof. înv. primar Liliana Buzatu, Școala Gimnazială „Anghel Saligny” Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here