Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Un vrâncean a obținut daune de 175.000 de lei, plus plata BMW-ului avariat de o Dacia Logan, în urma unui accident rutier

Final de proces în cazul unui accident rutier care a avut loc în martie 2018, pentru care vinovat a fost considerat șoferul unei Dacii Logan. Partea vătămată conducea un BMW, iar în urma judecării cauzei instanța a dispus inclusiv ca asiguratorul să achite „de nou” autoturismul avariat. În plus, asiguratorul mai trebuie să achite daune morale de 150.000 lei către șoferul BMW-ului, sumă majorată de la 60.000 de lei în apel, precum și alte despăgubiri.

În ceea ce îl privește pe șoferul Daciei, acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare. (…) condamnă pe inculpatul (…), la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru vătămare corporală din culpă (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, (…) impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, urmând ca Serviciul de Probaţiune Vrancea să ia măsurile necesare pentru a asigura executarea acestei obligații într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Vulturu, județul Vrancea sau Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” Vulturu de Sus (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune).

(…) admite în parte acțiunea civilă intentată de părțile civile și obligă partea responsabilă civilmente – asigurătorul de răspundere civilă (…), la despăgubiri civile, singur, astfel: la plata sumei de 25.000 lei – reprezentând despăgubiri materiale (cheltuieli investigații medicale, kinetoterapie, combustibil deplasări, recuperare, ș.a.), precum și a sumei de 60.000 lei – cu titlu de daune morale, către partea vătămată-civilă (…); la plata sumei de 24.690 lei – reprezentând valoarea de piaţă a autoturismului marca BMW implicat în accidentul auto; la plata sumei de 5.937,9610 lei către partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă ,,Bagdasar Arseni” București – reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea), cât și la plata dobânzilor legale aferente sumelor calculate de la data producerii prejudiciului până la achitarea integrală a debitului. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate, se arată în hotărârea rămasă acum definitivă.

Inculpatul, în vârstă de 22 de ani, a fost judecat pentru vătămare corporală din culpă, în condițiile în care șoferul BMW-ului a fost rănit în urma accidentului și a avut nevoie de 90-100 zile de îngrijiri medicale. În rechizitoriu se arată că inculpatul a fost singurul vinovat de producerea accidentului de pe DN 23, produs în afara localității Răstoaca, pe direcția Focșani – Vulturu, întrucât aflat la volan, a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în impact frontal cu autoturismul marca BMW condus regulamentar de către partea vătămată.

În timpul anchetei s-a mai reținut că, din impactul celor două autoturisme, roata stânga față de la autoturismul condus de inculpat s-a dislocat, împreună cu fuzeta și arborele planetar și au ajuns în șanț, în timp ce autoturismul BMW a fost întors cu circa 180 de grade în sens invers acelor de ceasornic, după care datorită energiei remanente a mers târâș circa 11 m și a ajuns în șanțul din dreapta direcției lui de mers și cu fața orientată către Vânători, intrând în impact lateral și cu copacii de pe marginea pădurii. Tot din impact, și autoturismul Dacia Logan a intrat într-un proces de rotație în jurul centrului său de greutate, efectuând o rotație de circa 2700, tot în sensul invers acelor de ceasornic, după care s-a oprit pe mijlocul drumului, la o distanță de 50 m față de locul unde s-a oprit autoturismul BMW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?